MEGALISTAREA ANULUI: Recomandarea analiștilor: „Investitorii să vină cu banii jos” nu cu credite pe hârtie

MEGALISTAREA ANULUI: Recomandarea analiștilor: „Investitorii să vină cu banii jos” nu cu credite pe hârtie

Oferta publică de vânzare a acțiunilor Electrica trebuie să vină cu o serie de îmbunătățiri față de oferta Romgaz pentru a evita dezamăgirea investitorilor de retail, sunt de părere analiștii Tradeville. Cea mai bună metodă de evitare a greșelilor din oferta Romgaz constă în impunerea unei subscrieri cu banii jos și nu la decontare, în timp ce măsura propusă de stat - garantarea subcrierilor în limita a 1.000 acțiuni - poate fi eficientă operaţional în anumite condiții, scriu aceștia într-un comunicat transmis presei.

În cazul ofertei Romgaz, una dintre greșeli a fost că la 100 de acțiuni subscrise, investitorul de retail a primit doar 7 acțiuni. Situația a fost cauzată de faptul că s-a permis creditarea unor investitori cu sume cu mult peste disponibilul lor. În cele mai multe cazuri a fost o creditare doar pe hârtie, ceea ce a permis subscrierea unui număr mai mare de acțiuni, se menționează în comunicat.

Această creditare fictivă a dus la discriminarea celor care au subscris cu banii jos și a creat o falsă imagine a interesului pentru oferta Romgaz, ajungându-se la o subscriere de 17 ori a acțiunilor alocate micilor investitori.

„Pentru evitarea discriminării între investitorii de retail și a formării unei false impresii a interesului, oferta Electrica trebuie să nu mai permită creditarea doar pe hârtie, adică brokerii să pună banii la subscrieri și nu la data decontării”, spune Victor Stănilă, directorul de comunicare al Tradeville.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul venit, primul servit

Autoritățile vor să îndrepte o parte din greșelile din oferta Romgaz cu ocazia IPO Electrica, prin garantarea subscrierilor de până în 1.000 acțiuni din partea primilor 10.000 de mici investitori, după metoda “primul venit - primul servit”.

„Garantarea subscrierilor în limita a 1.000 acțiuni pentru primii 10.000 de mici investitori care vor participa la oferta Electrica poate fi eficientă în condiţiile în care momentul subscrierii este stabilit astfel încât să nu lase loc de interpretări. O metodă care mi se pare echitabilă poate fi folosirea amprentei de timp a sistemului BVB. În caz contrar, există riscul de a genera noi dezamăgiri în rândul celor ce nu vor prinde acțiuni”, menționează Victor Stănilă.

Oferta Electrica – oportunitate de dublare a lichidității pe bursă. La ora actuală, românii păstrează în depozite bancare resurse de 29 miliarde euro, astfel încât ei reprezintă o putere ca potențiali investitori de retail, iar ofertele publice ale companiilor de stat sunt cel mai facil mod de popularizare a investițiilor bursiere.

Listarea pe o bursă străină, rol de promovare

În ceea ce privește listarea și pe bursă străină, trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în cazul Romgaz. În cele șase luni de tranzacționare a acțiunilor Romgaz, acestea au fost mult mai atractive pe Bursa de Valori București (BVB) față de London Stock Exchange (LSE).

„Deși lichiditatea medie la nivelul întregii perioade este comparabilă (1,25 milioane USD pe LSE versus 1,11 milioane USD pe BVB) datorită primelor zile de tranzacționare, anul acesta lichiditatea acțiunilor pe bursa locală a fost net superioară celei de pe piața londoneză (695.000 USD pe BVB versus 56.000 USD pe LSE). În concluzie, listarea pe o bursă mai mare are mai mult un efect de promovare, întrucât atrage atenția asupra României”, conchide Victor Stănilă.