PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Internaţional

Zi CRUCIALĂ pentru Republica Moldova. Guvernul român SUSȚINE noul Executiv de la Chișinău. Protestatarii merg PE JOS până la preşedintele Timofti |UPDATE

Autor: Dodo RomniceanuAnca LupescuSimona Stupar | joi, 21 ianuarie 2016 | 14 Comentarii | 2711 Vizualizari
Proteste continua la Chisinau, dupa investirea noului Guvern condus de Pavel Filip
Zi crucială pentru noul Guvern moldovean condus de Pavel Filip. Membrii Executivului au depus jurământul în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei, în timp ce Parlamentul era luat cu asalt de aproape 2.000 de protestatari, care au pătruns cu răngile în clădirea instituţiei. Informaţia potrivit căreia membrii noului Guvern au depus jurământul târziu în noapte a fost dezvăluită de serviciul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova. Astăzi sunt aşteptate noi proteste.

UPDATE: Protestatarii merg pe jos până la preşedintele Nicolae Timofti.Peste 2000 de oameni s-au adunat din nou pentru protesta după învestirea noului Guvern condus de Pavel Filip.

UPDATE ora 12.50:

Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, organizaţi de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, s-au îndreptat spre Parlament, pentru a continua protestele împotriva învestirii Guvernului Filip., conform EVZ Moldova

În faţa Legislativului, deja este o mulţime de manifestanţi, susţinători ai Partidului Politic Partidul Nostru şi ai Partidului Socialiştilor, transmite IPN. Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat mulţimii adunate în PMAN, că protestatarii urmează se deplaseze în marş până la Parlament, unde vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova, intră „în ultima fază de scoatere a statului din captivitate”.


Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. „Ieri, la Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chişinău a fost instaurată o huntă criminală”, a declarat Vasile Năstase. La fel, protestatarii din PMAN, planifică o acţiune de protest şi în faţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

În acelaşi timp, în faţa Parlamentului, s-au adunat simpatizanţii PSRM şi PPPN. Aceştia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că le-au adus, pentru că „astăzi urmează să moară regimul oligarhic”. Liderul formaţiunii, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic, menţionând că violenţele nu vor ajuta la nimic. „Oamenii trebuie să vină din toate localităţile. La fel, toţi chişinăuienii trebuie să iasă în stradă astfel încât guvernanţii să nu poată ieşi până la magazin după pâine”, a declarat Renato Usatîi.


UPDATE ora 12.45

Premierul proaspăt învestit în funcție a convocat, în această dimineaţă, o şedinţă de lucru la Guvern la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, şi procurorul general, Corneliu Gurin.

Conducătorii instituţiilor de drept au prezentat ultimele informaţii ce ţin de protestul de aseară, în faţa clădirii Parlamentului, dar şi despre manifestaţiile preconizate pentru astăzi, 21 ianuarie.

Ministrul Afacerilor Interne a comunicat că în total au avut de suferit 27 de poliţişti, dintre care 11 au fost spitalizaţi, dar şi patru protestatari. De asemenea, mai mulţi oameni ai legii au fost deposedaţi de bastoane, căşti de protecţie, telefoane mobile de serviciu şi scuturi, scrie Unimedia.

În raportul său, Corneliu Gurin a menţionat că în legătură cu manifestaţiile de aseară a fost iniţiat un dosar penal pentru organizarea dezordinilor în masă, urmând a fi efectuate un şir de acţiuni de urmărire penală pentru a stabili toate persoanele care au instigat protestatarii la acţiuni violente şi posibilitatea tragerii la răspundere a acestora, în conformitate cu prevederile legale. S-a convenit asupra creării unui grup de anchetă mixt care să investigheze cazurile de violență, distrugeri și furturi din patrimoniul statului.

UPDATE ora 12.00

Șase persoane, dintre care 10 poliţişti şi 6 civili, au avut nevoie de îngrijiri medicale, ieri, ca urmare a violenţelor din timpul protestelor de la Parlament. Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Petru Caraveţ, a declarat pentru IPN că nicio victimă nu a fost rănită grav, scrie EVZ Moldova.

Persoanele au avut traumatisme uşoare şi de gravitate medie în regiunea capului, a cutiei toracice şi a burţii. Medicii le-au acordat pacienţilor îngrijirile medicale necesare. Nici una dintre victime nu a avut nevoie de spitalizare. Din înregistrările video difuzate de mass-media se vede că deputatul liberal, Mihai Ghimpu, a fost agresat şi chiar lovit în timp ce părăsea sediul Parlamentului. Petru Craveţ a spus, însă, că nu s-a raportat dacă parlamentarul a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Procuratura Generală a intentat o urmărire penală în cazul violenţelor comise în seara de miercuri, în timpului acţiunilor de protest din preajma sediului Parlamentului. Faptele sunt investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă.


CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, REACŢIE la situaţia CRITICĂ din Moldova. Şeful statului e cu ochii pe politicienii de la Chişinău


UPDATE ora 11.40

„Un pas înainte în direcția consolidării stabilității politice”, astfel a calificat Guvernul României învestirea noul Cabinet de Miniștri de la Chișinău. De asemenea, Executivul român și-a exprimat speranţa că Guvernul condus de Pavel Filip „va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil”,

scrie EVZ Moldova.

„Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Totodată, formarea Guvernului creează cadrul necesar pentru abordarea decisivă, fără răgaz, a provocărilor interne acumulate în ultima perioadă, în întâmpinarea aşteptărilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Și președintele Klaus Iohannis salută învestirea noului Guvern al Republicii Moldova.

Iohannis, susţine că, prin învestirea noului Guvern, care îşi declară prioritară opţiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice.

„Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chişinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate şi realizate. Urmăresc cu atenţie evoluţia de pe scena politică de la Chişinău şi îi asigur pe partenerii noştri de întregul sprijin al României”, scrie în mesajul oficialului român transmis de Preşedinţia de la Bucureşti.

UPDATE ora 11.30

Consilierul prezidențial Vlad Țurcanu și-a anunțat demisia astăzi în cadrul briefingului de presă pe care l-a susținut, scrie EVZ Moldova Acesta și-a motivat demisia prin faptul că aseară a declarat pentru presă că nu va avea loc ceremonia de depunere a jurământului. Ulterior s-a aflat de depunerea jurământului de către membrii Guvernului Filip.

„L-am informat pe președinte despre decizia de a demisiona din funcție ca urmare a unei situații. Concret, în calitate de purtător de cuvânt am facut declarații cu privire la amânarea ceremoniei de învestire a guvernului pentru altă zi decât cea de ieri, aceia a fost infromația pe care o dețineam. După ora 22 s-a decis ca membrii să depună jurmâtantul, lucru care s-a întâmplat, nefiind în cunoștință de cauza am dezinformat opinia publică”, a declarat Țurcanu.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a amânat întrevederea planificată pentru astăzi cu liderii protestatarilor, Igor Dodon și Renato Usatîi.

Anunțul a fost făcut de liderul PSRM pe pagina sa de Facebook. Dodon spune că a fost contactat de Candu, care l-a anunțat că întâlnirea planificată pentru ora 10.00 se amână, potrivit unimedia.

În același mesaj, Dodon își îndeamnă susținătorii să iasă și astăzi la proteste.

UPDATE ora 11.10

Potrivit EVZ Moldova, protestele continuă în stradă, în fața Parlamentului de la Chișinău.

De la tribună, Renato Usatâi a chemat la proteste pașnice. Mai mult, acesta a cerut să nu se ridice mâna asupra niciunui om, așa cum s-a întâmplat aseară cu Mihai Ghimpu.

De asemenea, Usatâi a anunțat că vor fi publicate numerele de telefon ale tuturor deputaților care au votat Guvernul Filip, pentru ca cetățenii să le scrie mesaje în care să-și expună părerile despre acești deputați.

În aceste momente în fața Parlamentului se desfășoară un protest organizat de Partidul „Partidul Nostru”, de stânga, pro-rus, care vrea alegeri anticipate.

Manifestanții scandează „Jos Plahotniuc”, iar de la tribună se invocă exemplul de aseara al lui Mihai Ghimpu, care a fost agresat de către un grup de protestatari, și la fe s-ar putea întâmpla și cu ceilalți deputați care au votat pentru învestirea Guvernului Filip. Protestatarii cer alegeri anticipate.

Se vorbește preponderent în limba rusă.

HAOS la Chişinău. Clădirea Parlamentului, luată cu ASALT de protestatari. Situaţia seamănă cu scenariul unei LOVITURI de STAT anunţat de analiştii de la DA VINCI. Liderii protestatarilor, CHEMAȚI la întâlnire | UPDATE


Jurământul a fost depus în faţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe fondul protestelor violente de la Parlament.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, cheamă liderii protestatarilor la întâlnire, astăzi dimineață la ora 10.00. Anunțul a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon.

Jurnaliştii EVZ Moldova relatează că protestele au continuat şi după miezul nopţii, iar câţiva protestatari au rămâns în preajma clădirii Parlamentului, unde au aprins şi un foc pentru a se încălzi. Detalii AICI.

Mai mult de 2.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa clădirii parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, informează radio Chişinău şi Unimedia. Situaţia este una explozivă în Moldova, iar la o privire atentă, lucrurile sunt extrem de asemănătoare cu scenariul descris de Experţii analişti de la Da Vinci AG, potrivit căruia Serviciile secrete ruse pregătesc o lovitură de stat în Moldova.


Experţii analişti de la Da Vinci AG: Serviciile secrete ruse pregătesc O LOVITURĂ DE STAT în Republica Moldova. Elementele care AU TRĂDAT intenţiile MOSCOVEI


În ciuda gerului de afară, sute. de oameni s-au adunat în faţa Legislativului în timp ce deputaţii votau învestirea cabinetului condus de Pavel Filip. Când au aflat că executivul a primit votul de încredere, demonstranţii au devenit violenţi. La un moment dat, protestatarii au rupt cordonul forţelor de ordine şi au reuşit să pătrundă în câteva camere de la parter. Ulterior, demonstranții au părăsit clădirea, iar, spre miezul nopții, membrii noului guvern au depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti.

...


EVZ Premium, o platforma on-line cu stiri de calitate. Ai acces la ziar in format PDF si multe articole exclusive. ...

Posted by EVZ Premium on Wednesday, January 20, 2016


...

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, a fost mesajul președintelui Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat al președinției moldovene.

„Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale”, a mai spus președintele moldovean.


Citeşte şi: La Chișinău, fără negocieri reale, un guvern de încropeală | PULSUL PLANETEI


De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, a subliniat Timofti.

Tag-uri: guvern Moldova, juramant, premier Pavel Filip, Presedintie, guvernul de la Bucuresti, violente Chisinau, instabilitate, credibilitate, presdinte Nicolae Timofti, chisinau, moldova, Moldova, Republica Moldova, Nicolae Timofti, PSRM
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITESTE ACUM
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii