Memoria EVZ. Mihai Viteazu, la un pas de a fi declarat sfânt. De ce Horea, Cloșca și Crișan nu pot fi canonizați

Memoria EVZ. Mihai Viteazu, la un pas de a fi declarat sfânt. De ce Horea, Cloșca și Crișan nu pot fi canonizați

În 1995, mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu, propunea ca fostul voievod Mihai Viteazu să fie declarat sfânt. Preşedinte al Comisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români a BOR, el declara că în momentul în care călăul a dorit să-l omoare pe Mihai Viteazu „s-a produs o minune dumnezeiască”.

 Conform unei legende din Oltenia, călăul nu a reuşit să-l ucidă pe domnitor, înspăimându-se de chipul şi privirea sa. Un alt argument forte pentru sanctificarea lui Mihai Viteazu a fost şi tentativa sa, prima în istoria noastră, de unificare a bisericilor ortodoxe din cele trei ţări române.

Horea și Cloșca, bănuiți că au fost masoni

Atunci a fost propusă şi canonizarea lui Horea, Cloşca şi Crişan, martirii răscoalei din anii 1784-1785. Deşi IPS Nestor Vornicescu aprecia că cei trei răsculaţi meritau să fie trecuţi în rândul sfinţilor pentru suferinţele supraomeneşti, propunerea a fost respinsă. Crișan s-a sinucis în închisoare, la 13 februarie 1785, ceea ce este în cotradicție cu canoanele Bisericii Ortodoxe. Asupra celorlalți doi martiri, Horea și Cloșca, planează suspiciunea, în rândurile BOR, că ar fi fost masoni. În viziunea BOR, masoneria este o societate secretă necanonică, iar „masonii sunt nişte oameni rătăciţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

CV

Nestor Vornicescu s-a născut la 1 octombrie 1927, în satul Lozova din județul Lăpușna (Basarabia), în familia răzeșilor Vasile și Vera Vornicescu. De la 23 aprilie 1978 a devenit mitropolit al Olteniei. A scris numeroase cărți, articole și studii pe teme patristice, istorice și ecumenice. A publicat în țară și străinătate. A participat la multe congrese, simpozioane și alte întruniri internaționale la Madrid, Helsinki, Moscova, Sofia, Ierusalim, Budapesta, Praga, Varșovia, Atena, Kiev, New York, Sydney, New Delhi, Noua Zeelandă etc. A susținut și desfășurat acțiuni filantropice în cadrul eparhiei. Nestor Vornicescu a murit pe 17 mai 2000.

CV

Poet și cantautor, Ion Zubașcu a lucrat la „Evenimentul zilei” în anii ‘90. A publicat în majoritatea revistelor prestigioase de literatură din România. A primit numeroase premii pentru poezie, muzică și jurnalism. Și-a încheiat cariera ca redactor la revista Viața Românească. Zubașcu a decedat în mai 2011, la București. Avea 62 de ani!