MERCUR se aliniază cu Pământul şi Soarele. NASA a făcut publică o informație deosebit de importantă

MERCUR se aliniază cu Pământul şi Soarele. NASA a făcut publică o informație deosebit de importantă

Reprezentanţii NASA încearcă să liniştească spiritele agitate de trecerea planetei Mercur între Pământ şi Soare, explicând că nu este decât un fenomen astronomic mai rar, şi nu Apocalipsa.

Potrivit relatările unor website, trecerea lui Mercur prin faţa stelei care guvernează viaţa pe Pământ ar fi, de fapt, împlinirea unei profeţii biblice. Informaţia a fost distribuită rapid în reţelele de socializare iar unii cetăţeni au simţit nevoia să ceară explicaţii pe Twitter, pe pagina Asteroid Watch (care aparţine NASA).  “E o ştire falsă. Acest fenomen are loc de 13 ori în fiecare secol”, a scris NASA pe Twitter.

Profeția care circulă încă din 2015 și care i-a speriat pe internauți susține că Mercur ar fi lovit de un alt corp ceresc și scos de pe orbita sa, situație care ar provoca sfârșitul lumii.

Mercur este cea mai mică planetă din sistemul solar. Trecerea sa între Pământ și Soare este un fenomen rar ce va fi vizibil îndeosebi din Europa Occidentală și cele două Americi. Un asemenea eveniment nu a mai avut loc de zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă cerul va fi senin, amatorii de astfel de fenomene vor putea urmări traseul lui Mercur, planeta apărând ca un mic disc negru îndreptându-se spre astru. Spectacolul va fi vizibil cu ajutorul unor instrumente astronomice sau pe internet, datorită diferitelor instituții științifice care vor posta imagini.

Spectacolul, care va dura șapte ore și jumătate, este "rar fiindcă necesită o aliniere perfectă între Soare, Mercur și Pământ", a declarat pentru AFP Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Mica planetă (cu diametrul de numai 4.780 de kilometri), cea mai apropiată de Soare (46 de milioane de kilometri la periheliu și 70 de milioane de kilometri la punctul cel mai depărtat) se află în această poziție doar de 13-14 ori într-un secol.

Zonele de unde va putea fi observat cel mai bine fenomenul de luni sunt Europa Occidentală și de Nord, vestul Africii de Nord, Africa de Vest, Canada, estul Americii de Nord și o mare parte din America Latină. Martin Barstow, președinte al Royal Astronomical Society, amintește într-un comunicat că trebuie respectate anumite reguli de siguranță. A privi Soarele direct, fără protecție, poate provoca leziuni oculare iremediabile. Ochelarii speciali pentru eclipse nu sunt însă utili fiindcă planeta este prea mică. "Este nevoie de un instrument astronomic pentru a mări imaginea Soarelui", afirmă Pascal Descamps, dând ca exemplu solaroscopul, care permite observarea fără pericol a Soarelui prin proiecția imaginii lui inversate pe un ecran. Cu acest instrument, Soarele va avea un diametru de 12 centimetri, iar Mercur, de 0,75 milimetri.

Un savant francez, Pierre Gassendi, a observat prima oară, în 1631, trecerea lui Mercur prin fața Soarelui, trecere care fusese prezisă cu câțiva ani înainte de Johannes Kepler, care a murit însă în 1630, fără să poată vedea fenomenul.

Planeta Mercur a fost observată de două sonde spațiale americane, mai întâi de Mariner 10, în 1974, și apoi de Messenger, care și-a încheiat misiunea în 2015. Europa și Japonia se pregătesc să lanseze în 2018 două sonde în cadrul misiunii BepiColombo, care va ajunge pe Mercur în 2024.