Mercurialul CNA: 50.000 de lei pentru "suge... suge", 70.000 "lovitura de stat"

Mercurialul CNA: 50.000 de lei pentru "suge... suge", 70.000 "lovitura de stat"

"Răhăţel", "căcărează" sau "comunist împuţit" sunt des folosite în emisiunile de dezbateri. CNA spune că "s-a ajuns foarte jos" dar nu ia măsuri ferme.

Deşi consideră că trăim într-un adevărat "maidan media", după cum a şi spus membrul CNA Florin Gabrea, Consiliul Naţional al Audiovizualului pare să trateze cu mai multă înţelegere injurile de pe micul ecran decât discuţiile invitaţilor lui Robert Turcescu despre "lovitura de stat în Parlament".

  • EDITORIALUL EVZ. USL scoate la bătaie arma secretă: mardeiaşii gândirii de la CNA!

CNA a penalizat cu 50.000 de lei postul Antena 3 pentru emisiunea "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, în care erau batjocoriţi şapte jurnalişti, printre care Andreea Pora, Dan Andronic, Robert Turcescu, Mircea Marian, Silviu Sergiu şi Ion Cristoiu. A tratat cu mai mare duritate şi a votat o amendă de 70.000 de lei pentru postul B1 TV, subliniind "lipsa de imparţialitate şi echilibru" în ediţiile din 12 şi 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul întrebării". Cuvintele lui Dan Puric În 25 decembrie 2013, Robert Turcescu l-a avut invitat pe actorul Dan Puric, care a afirmat: "Eu am spus că România nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi şi îmi asum această afirmaţie". În ediţia din 12 decembrie, alături de Turcescu s-au aflat Sabin Orcan, Andreea Pora şi Mihai Neamtu, care au dezbătut "lovitura de stat" din Parlament. Amenda de 70.000 de lei a fost propusa de Laura Georgescu şi votata de membrii CNA Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu şi Radu Călin Cristea şi acoperă şi emisiunea despre cazul Elodia. "Maidan media" au spus cu ironie membrii CNA urmărind emisiunile de dezbate în care jignirile ţin loc de argumente. 11 injurii nesancţionate "News desk", difuzată de RTV în data de 13.12.2013, a declanşat polemici aprinse. În emisiunea Lilianei Ruse, analistul Mugur Ciuvică l-a atacat dur pe europarlamentarul Cristian Preda şi a folosit expresii precum "căcărează băsistă", "comunist împuţit" şi "răhăţel băsist". Valentin Jucan, membru CNA, a calculat că Ciuvica a folosit de 11 ori astfel de termeni, iar moderatoarea a intervenit numai de 7 ori pentru a-l stăpâni. El a propus o amendă de 40.000 de lei, care însă nu a întrunit numărul de voturi. Schimbul de replici dintre Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigatii Politice, și europarlamentarul Cristian Preda a scăpat cu o amendă de 10.000 de lei,

  • ANTENA 3 a încasat o amendă de 50.000 de lei pentru linşajul din emisiunea lui Gâdea

Ce spun membrii CNA despre "maidanul media" Florin Gabrea: "Nu este normal ca un astfel de comportament să existe într-un post TV. Dacă domnul Ciuvică îşi permite să-i spună unui alt invitat "eşti o căcărează băsistă"... Civică nu are argumente să-l combată şi atunci îi spune "băi căcărează". Putem să dăm încă 500 de ani amenzi. Ce se întâmplă în spaţiul public la televiziuni? Nu se poate, indiferent de ce parte politică eşti (...) Este un maidan media". Christian Mititelu. "Nu ştiu de ce vă miraţi. Menirea acestor emisiuni este să atragă public. Au fost aduşi special ca să facă rating. Preda l-a întărâtat să spună ceva. Soluţia e simplă: Nu mai face emisiuni cu acest scop şi cum începe un asemenea limbaj întrerupe microfonul. Nimeni n-o face şi noi nu o cerem". Narcisa Iorga. "Legea ne dă suficiente pârghii. Cred că ştim bine ce se întâmplă de fapt în astfel de emisiuni. Creşte ratingul, creşte publicitatea, creşte influenţa politică. De ce ne facem că nu înţelegem. Legea prevede întreruperea unei emisiuni. CNA are ce să facă. Noi ne limităm la somaţii şi la 10.000 de lei amendă. Normal că se va face mai departe. S-a ajuns foarte jos, mai rămâne să ne şi batem în studio"

Ne puteți urmări și pe Google News