Merkel, ÎMPINSĂ de ministrul său de Finanțe să SCOATĂ Grecia din Zona Euro!

Merkel, ÎMPINSĂ de ministrul său de Finanțe să SCOATĂ Grecia din Zona Euro!

Deși creditorii internaționali s-au arătat mulțumiți de propunerile Greciei și cred că pe baza lor se poate ajunge la un acord, Germania și alte state invocă o problemă de „credibilitate” și cer un Grexit pe 5 ani.

Eurogrupul, reuniunea miniștrilor de Finanțe din Zona Euro, s-a soldat cu un eșec sâmbătă seara. Germania pare cea mai inflexibilă dintre cele 18 țări: portivit unui document de lucru dezvăluit de cotidianul Frakfurter Allgemeine Sonntagzeitung, Berlinul ar dori o scoatere temporară (pe 5 ani) a Greciei din Zona Euro.

Duminică dimineață, reuniunea Eurogrupului a fost reluată, însă la scurt timp a căzut o nouă bombă: ședința șefilor de state și de guverne din UE a fost anulată, însă rămâne în vigoare un summit al liderilor Zonei Euro.

Comisia Europeană crede că este „foarte puțin probabil” să se ajungă duminică la un acord pentru un al treilea ajutor financiar destinat Atenei, a afirmat vicepreședintele CE, Valdis Dombovskis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai puternic opozant este Germania. Ministrul de Finanțe Wolfgang Schäuble a pregătit un document care are în vedere două ipoteze pentru Grecia:

Prima ia în considerare o ameliorare rapidă a proiectelor de reformă ale Atenei și să privatizeze bunuri a căror vânzare ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro, care ar fi destinați doar achitării datoriei. Ar fi un echivalent european a ceea ce a fost Treuhand, organismul însărcinat după reunificarea Germaniei, să privatizeze bunurile aparținând fostei RDG.

A doua ar însemna o suspendare a Greciei din Zona Euro vreme de minimum cinci ani, răstimp considerat suficient pentru Atena de a-și restructura datoria, țara rămânând în acest timp membră a Uniunii Europene.

Ultima versiunea este cea mai spectaculoasă și cea mai radicală și este dorită de ministrul german de Finanțe. Prima este dorită de cancelara Merkel.

Dosarul Greciei divizează Berlinul și Parisul. Guvernul german nu a primit bine aprecierile de vineri ale lui François Hollande, că propunerile Greciei sunt „serioase” și „credibile”. De altfel, Merkel l-a și sunat imediat după aceea pe Hollande.