Mesajul Departamentului de Stat pentru Victor Ponta & Co.

Mesajul Departamentului de Stat pentru Victor Ponta & Co.

În contextul discuţiei despre anexarea Crimeii de către Rusia şi a situaţiei din Ucraina, asistentul Secretarului de Stat, Victoria Nuland, a afirmat că SUA îşi vor intensifica activitatea în Balcani, Europa Centrală şi de Est pentru a ajuta ţările din această regiune să promoveze o guvernare curată, o presă independentă şi să elimine corupţia.

Înainte de toate, mesajul transmis de Victoria Nuland trebuia să ajungă în primul rând la urechile Federaţiei Ruse.  Pe scurt, Statele Unite nu sunt dispuse să lase statele din Europa Centrală şi de Est să intre sub influenţa statului condus de Vladimir Putin,  în încercarea sa de reeditare a Cortinei de Fier.  "În multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională mai mare, în vederea protejării şi apărării democraţiei şi suveranităţii statale”, spunea aceasta.  Un stat slab, corupt, cu instituţii juridice şi media subordinate politicului reprezintă victima perfectă pentru Federaţia Rusă.

Dar declaraţiile lui Nuland sunt dedicate, în particular, şi situaţiei din România. Tocmai am încheiat o săptămână în care am aflat că procurorii DNA susţin că baronul Duicu şi-a traficat influenţa chiar în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă. O săptămână în care, de dragul de a lua apărarea lui Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Adrian Duicu, Constantin Nicolăescu, acelaşi premier al României i-a comparat pe aceştia cu martirii Revoluţiei din 1989.  

Pe de altă parte, DNA şi ANI sunt instituţii care arată zilnic că funcţionează şi sunt apreciate ca atare. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, spunea doar ieri că în ultimii patru ani - DNA, ANI și instituțiile din domeniul justiției au reacționat "în mod ferm" la fenomenul de corupție din România, stabilind un principiu important, că nimeni nu este deasupra legii”. Procurorul –şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost premiată zilele trecute de Ambasada SUA.  "Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu, doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept", spunea Duane Butcher.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de relevantă este declaraţia lui Nuland şi în ce măsură se va transforma aceasta în fapte rămâne de văzut. Răspunsul administraţiei Obama în criza din Ucraina, la fel ca şi cel al UE, a lăsat mult de dorit. Spre diferenţă de administraţia Bush, Obama s-a concentrat pe alte zone şi a acordat mult mai puţină atenţie Europei de Est. Să fie prea târziu? Şi chiar dacă Departamentul de Stat începe să-şi asume un rol mai important în regiune, oare nu propriile noastre instituţii sunt cele care trebuie să îşi arate rezistenţa şi cetăţenii să nu se lase manipulaţi?