Meteorologii au știut și au avertizat, în timp util, că urmează o avalanșă. Tragedia de la hotelul Rigopiano putea fi evitată!

Meteorologii au știut și au avertizat, în timp util, că urmează o avalanșă. Tragedia de la hotelul Rigopiano putea fi evitată!

Doar un miracol a făcut ca românca Adriana Vrânceanu și familia ei să scape cu viață. 22 de persoane sunt dispărute, 6 au murit și sunt 11 supraviețuitori. Așa arată bilanțul targediei de la Hotelul Rigopiano, Italia, acoperit, pe 18 ianuarie, de o avalanșă. Meteorologii italieni au emis o alertă de avalanșă, dar autoritățile locale au ignorat-o. N-au băgat în seamă nici mesajul disperat al menagerului hotelului

În timp ce pe munte, la de 1.200 de metri altitudine, pompierii și salvamontiștii continuă să sape în muntele de zăpadă care a acoperit, miercuri seară, Hotelul Rigopiano, sperând să mai găsească supraviețuitori, polițiștii italieni anchetează circumstanțele în care s-a produs tragedia. Potrivit publicației Il Centro, în cauză s-a deschis anchetă penală pentru ucidere din culpă, după ce carabinierii au aflat că pentru zona respectivă fusese emisă o alarmă cu „pericol iminent de avalanșă” cu trei zile înainte de producerea avalanșei! Vorbim de o tragedie al cărei bilanț e cumplit: 6 morți, 22 de persoane încă date dispărute și doar 11 supraviețuitori scăpați ca prin minune, printre ei fiind și românca Adriana, soțul și cei doi copilași ai ei.

FOTO;Micuțul Gianfilippo a fost scos primul de sub zăpadă

Ne puteți urmări și pe Google News

Alarma de avalanșă, pierdută pe email!

Jurnaliștii de la Il Centro arată că au reușit autoritățile italiene să ignore o alarma cu avalanșa. Luni, 16 ianuarie, alarma de avalanșă pentru zona unde se afla hotelul Rigopiano a fost dată de polițiștii de la Corpul Forestier al Statului și meteorologii de la Meteomont. Au șau transmis-o, pe email, la Comandamentul Regional din Aquila și, mai departe, către Prefectura din Pescara. De acolo, însă, nu a mai ajuns la Primăria din Farindola, cea care administrează zona montană în care se află Rigopiano.

FOTO: Adriana, soțul Giampiero, Gianfilippo și Lodovica, cu cinci zile înainte de dezastru foto: facebook

„Am primit doar buletinul de Protecție Civilă privind condițiile meteo nefavorabile și ninsoarea abundentă” a explicat primarul din Farindola, Ilario Lacchetta, pentru Il Centro. Mai mult, în centrul orașului a fost o pană majoră de curent, așa că „nu ne-au funcționat nici liniile telefonice fixe ​​și nici internetul. (...) Dar în caz de pericol iminent, Prefectura ne putea contacta în alte moduri. (...) Când se lansează o alarmă, trebuie să te asiguri că ea ajunge la destinație”, a spus, revoltat, Lacchetta.

FOTO: Ludovica a fost salvată la nouă ore după mama și fratele ei

Anchetatorii trebuie să afle acum dacă emailul care putea salva atâtea vieți a fost transmis către primărie sau dacă nu cumva n-a fost ignorat la Prefectură.

Italienii n-au bani să repare un excavator

Și lanțul deșertăciunilor nu se oprește aici. De luni, în zonă ningea abundent. Marți la prânz, autoritățile au trimis câteva mașini de deszăpezire pe drumul de 8 kilometri care leagă orașul de hotelul Rigopiano. Seara, administratorul acestuia, Bruno din Tommaso, și doi clienți au reușit să ajungă la hotel. Dar toată noaptea a nins în continuu, iar a doua zi drumul era din nou blocat. „Zăpada avea și 1,5 metri, așa că ne trebuiau excavatoare”, declara primarul Lacchetta, pentru Il Centro. Regiunea Pescara are două astfel de utilaje. Unul a rămas în parcare, pentru că nimeni nu s-a gândit să-l trimită la Farindola, iar al doilea, cel care ar fi trebui să deszăpezească drumul spre Rigopiano, era stricat din 6 ianuarie! N-a fost reparat pentru că ... autoritățile locale n-aveau 25.000 de euro!

Managerul hotelului chemase ajutor

Miercuri, cinci cutremure s-au produs în centrul Italiei. Sesizând pericolul, administratorul hotelului a trimite, la ora locală 15.44, un email către Poliție, Prefectură și Primărie, cerând disperat ajutor. „Clienții sunt terorizați de seria de cutremure și sunt deciși să stea în stradă. Am făcut totul ca să-i calmăm, dar nu pot pleca din zonă pentru că strada este blocată, sunt dispuși să petreacă noaptea în mașini”, le scrie Bruno oficialităților, arată Il Centro. Apoi, „combustibilul pentru alimentatorul cu energie ne mai ajunge până mâine (joi, n.r.)” și „vă rugăm să dispuneți o intervenție de urgență”. Dar la mesajul lui n-a răspuns nimeni.

FOTO: Mesajul de ajutor trimis de manager autorităților, înainte de dezastru foto: Il centro

Șase ore mai târziu se producea dezastrul: sute de tone de zăpadă, adunate pe cele două creste la poalele cărora se află hotelul, o luau la vale cu 100 de kilometri la oră. Atât de mare a fost impactul, încât hotelul a fost mutat cu vreo 10 metri în față.

Adriana și familia ei au încercat să plece

În momentul tragediei, Adriana Vrânceanu și familia ei se aflau în primul lor concediu. Speriați, însă, de seria de cutremure, după ce au luat masa de prânz, s-au hotărât să plece spre casă, mai devreme cu o zi. Ei și încă o familie s-au suit în mașini, dar angajații hotelului i-au întors din drum. „Ne-au spus că drumul blocat, nu aveți cum coborî în oraș”, a povestit Giampiero Parete, soțul Adrianei. S-au întors în hotel, dar stăteau la în sala de bar și biliard.

Pe Adriana o durea capul, așa că așezase lângă șemineu, pe un fotoliu, iar copiii ei, Ludovica (6 ani) și Gianfilippo (9 ani) se jucau în jurul ei. Femeia și-a rugat soțul să meargă până la mașină și să-i aducă o aspirină din torpedou. Iar Giampiero s-a dus.

Soțul ei a dat alarma

Bărbatul, care este bucătar, era în mașină când a auzit o bubuitură și a văzut cum un val uriaș de zăpadă acoperă hotelul, și pe el. Când s-a dezmeticit, a încercat disperat să dea tefoane, potrivit Corriere della sera. A reușit să-l prindă la telefon pe fostul său profesor de la Institutul Culinar din Pescara, Quintino Marcella. I-a cerut disperat să sune la linia de urgență, să ceară ajutor, „dar linia se întreruptea. Până la urmă i-am dat un sms. Am așteptat în mașină, dar era frig, așa că am săpat în zăpadă și-am ieșit”, a explicat Giampiero. La rândul său, profesorul Quintino a sunat imediat la Serviciul de Urgență. Inițial, operatorii nu l-au crezut: „Imposibil! Acum câteva ore erau bine!”. Dar omul nu s-a lăsat păgubaș. A sunat până când l-au luat în serios și-au trimis salvatori la fața locului.

E un miracol că trăiesc

Când au ajuns salvatorii, Giampiero și administratorul hotelului care, în momentul dezastrului, ieșise afară să vadăp cum funcționează generatorul, erau singurii în viață. Bărbatul Adrianei era înghețat, dar tot nu voia să plece la spitaș. „Am încercat să intru după ei, însă riscam să rămân prins”, a povestit el, pentru Corriere della sera. Pompierii l-au urcat într-un elicopter și l-au trimis la spital.

Două zile și două nopți au scormonit în zăpadă pompierii, fără să găsească niciun supraviețuitor. Vineri dimineață, însă, au observat un firicel de fum ieșind din zăpadă. Cu forțe reînnoite, au săpat o gruapă adâncă de doi metri până când au dat de o placă de beton. Auzeau din ce în ce mai tare strigăte de ajutor. Au spart placa și-au găsit 9 supraviețuitori, dintre care patru sunt copii.

Primul pe care l-au scos de sub zăpadă a fost fiul româncei, Gianfilippo, apoi a ieșit chiar Adriana. Femeia, însă, nu voia să plece, pentru că în hruba înghețată rămâsese încă fiica ei, micuța Ludovica. Pompierii, însă, au convins-o să se așeze pe targă și să se lase dusă la spital.

Au avut apă și ciocolată

Supraviețuiseră adăpostiți sub tavanul pe jumătate prăbușit al barului. Găsiseră niște lemne și-au făcut un foc. Aveau și câteva sticle de apă minerală și cutii de ciocolată. Era ora 11.30 când au ieșit. Abia seara, la ora 20.30, fetița de șase anișori a fost scoasă și ea de sub dărâmături și dusă la spital, unde o aștepta cu sufletul la gură, mama, tatăl și fratele mai mare. „Mulțumesc din inimă tuturor”, a scris Giampiero pe pagina sa de Facebook. Familia sa e întreagă din nou, dar alți 23 de oameni încă sunt căutați sub muntele de zăpadă.