„METODA ACCIDENTUL” continuă să facă ravagii în buzunarele naivilor cu accidente fictive. O craioveancă a fost înşelată cu 28.000 de euro

„METODA ACCIDENTUL” continuă să facă ravagii în buzunarele naivilor cu accidente fictive. O craioveancă a fost înşelată cu 28.000 de euro

O craioveancă a fost înşelată cu 28.000 de euro, dar a reuşit să-i recupereze cu ajutorul poliţiei, care îl caută acum pe infractor.

Femeia, în vârstă de 56 de ani, şi-a dat seama de înşelăciune la puţin timp după ce dăduse suma de bani unui necunoscut. Vinerea trecută, la prânz, ea a primit un apel pe telefonul fix de la un bărbat care o anunţă că fiica să a suferit un grav accident de circulaţie şi este la un spital din Bucureşti. Mai mult, urmă să fie transportată cu un elicopter în Germania, pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi avea nevoie de 28.000 de euro.

Pentru a fi credibil, infractorul i-a dat un număr de telefon, chipurile al unui cadru medical şi a rugat-o să nu-şi sune faţă pentru că este în comă, dar o poate sună pe asistenţă care are grijă de ea. Ceea ce s-a şi întâmplat. Asistenţă i-a confirmat telefonic gravitatea situaţiei şi a rugat-o să grăbească trimiterea banilor pentru a fi trimisă în Germania. Speriată, femeia a mers la un taximetrist, indicat telephonic de infractor şi i-a dat suma de 28.000 de euro.

„Persoana în cauză i-a solicitat Nicolinei T. să se deplaseze într-o staţie de taxi din apropierea locuinţei sale şi să trimită la Bucureşti, printr-un taximetrist, suma de 28.000 de euro, pentru a se achita contravaloarea unei operaţii chirurgicale ce urmă să se efectueze de urgenţă în Germania. Victima s-a deplasat în staţia de taxi de pe stradă Henry Coandă şi i-a înmânat unui taximetrist o pungă din plastic, în care i-a spus că sunt nişte acte care trebuie duse la Bucureşti, urmând că o terţă persoană să-l contacteze pentru a lua coletul“, potrivit IPJ Dolj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, craioveancă a insistat să-şi sune fiica, care a şi răspuns la telefon. Abia atunci femeia şi-a dat seama că este victim unei înşelăciuni şi a sunat poliţia. Politiistii Secţiei 3 au reuşit să-l identifice pe taximetrist, care se află deja în apropiere de Bucureşti.

I-au cerut să se întoarcă şi să se prezinte de urgenţă la Poliţie. Taximetristul s-a conformat, politíştii reuşind astfel să recupereze întreagă suma şi să o înapoieze femeii. Acesta a declarat că nu ştia nimic şi că a efectuat o cursa la cererea victimei care-I plătise drumul dus-întors.

Atenţie sporită la apelurile telefonice primite

“METODĂ ACCIDENTUL” a făcut deja multe victime în ţară. Autorii infracţiunilor de înşelăciune îşi diversifică modurile de operare, apărând noi metode pentru acest tip de infracţiune, avertizează poliţiştii. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, IPJ Dolj va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani.

De regulă, pentru a fi credebili, suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici, şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie urgent de bani pentru spital, sau au fost reţinute de poliţie, iar sumele de bani reprezintă onorariul sau trebuie să acopere pagubele produse în accident.

Cum te poţi proteja, GARANTAT, de escroci

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a va oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

1. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă uneihotarari judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: 2. Depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupă mai departe de cazul respectiv; 3. Înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Verificaţi dacă rudă în cauza a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar află această şi sunaţi pentru confirmare).

În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;

Dacă sunteţi contactat de un “binevoitor”, care va apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifică veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a va acordă sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţa persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să va contacteze în prealabil pentru a le confirmă veridicitatea solicitării!

Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic că acesta, singură urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani că să primească îngrijiri medicale.