Atenţie! Deţinuţii încalcă legea. Metoda "înşelăciuni prin telefon" continuă să facă victime de după gratii

Atenţie! Deţinuţii încalcă legea. Metoda "înşelăciuni prin telefon" continuă să facă victime de după gratii

Alţi doi deţinuţi au fost descoperiţi, recent că au înşelat persoane prin metoda "telefonul". Autorii sunt închişi în penitenciar şi, pentru a lua banii de la victime, 30.000 de lei, s-au folosit de cunoştinţe aflate în libertate.

Poliţiştii clujeni cercetează doi bărbaţi aflaţi în Penitenciarul Galaţi pentru escrocherii, bănuiți că ar fi înşelat, recent, trei femei, din Cluj-Napoca. Deţinuţii au telefonat din penitenciar, solicitându-le bani, sub pretextul că rudele lor ar fi produs un accident rutier în care au fost răniți copii. Potrivit anchetatorilor, deţinuţii au mai făcut, în același fel, alte patru victime din Suceava, Iaşi, Timişoara şi Craiova.

Ultima oară când au sunat din penitenciar, la data de 21 octombrie a.c., spun poliţiştii de investigaţii criminale din Poliţia municipiului Cluj-Napoca, deţinuţii în Penitenciarul Galaţi, ar fi înşelat 7 persoane.

Anchetatorii au mai demonstrat că, în cursul lunii septembrie a.c., folosind telefoane mobile, cei doi puşcăriaşi ar fi contactat trei femei, din Cluj-Napoca, cărora li s-au prezentat ca poliţist, respectiv ca avocat. Şi, sub pretextul că fiul sau fiica victimei ar fi produs un accident rutier, în urma căruia a rezultat rănirea gravă a unor copii, bărbaţii le-ar fi solicitat diverse sume de bani.Pentru a intra în posesia banilor, ar fi apelat la persoane aflate în libertate, pe care le-au trimis acasă la victime. În felul acesta au adunat peste 30.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, din cercetări a reieșit că cei în cauză ar fi indus în eroare, prin aceeaşi metodă, patru persoane, din municipiile Suceava, Iaşi, Timişoara şi Craiova, mai explică anchetatorii care încearcă să afle dacă şi alte persoane au fost păcălite de escrocii de după gratii.

 

 

 

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANADĂ:

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanţii unor firme, avocaţi sau medici!

 

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor!

 

Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteţi în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiţi siguri că în schimbul lor puteţi primi ceea ce vi se promite, cereţi cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneţi o întâlnire cu aceasta!

 

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile, cât şi mesajele, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către poliţişti!

 

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI !

 

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

 

Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

 

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:  

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

 

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.  

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar.

 

Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

 

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

 

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

 

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!