Mica remaniere a lui Victor Ponta

Mica remaniere a lui Victor Ponta

După eșecul în alegeri, Victor Ponta a fost nevoit să numească un nou ministru al Afacerilor Externe. Schimbări au fost și la Cultură, portofoliu care era vacant încă din iulie. În același timp, majoritatea parlamentară s-a mobilizat pentru respingerea definitivă a Amnistiei și aprobarea cererilor de anchetare sau arestare a unor deputați și senatori.

Schimbările de la nivelul Guvernului PSD au început ieri cu demisia lui Teodor Meleșcanu care și-a depus mandatul ministru al Afacerilor Externe, după dezastrul în organizarea alegerilor la secțiile de votare din Diaspora. El a fost ministru doar opt zile, fiind numit chiar înaintea celui deal doilea tur, după demisia lui Titus Corlățean. Premierul Victor Ponta l-a nominalizat în locul său pe actualul ambasador al României, pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, diplomat de carieră și soțul Iulie Motoc, fost judecător la Curtea Constituțională, acum magistrat la Curtea Eurpeană pentru Drepturile Omului.

Csilla Hegedus, la Cultură

O altă schimbare a avut loc la Ministerul Culturii, în condițiile în care președintele UDMR Kelemen Hunor și-a dat demisia de la minister și din funcția de vicepremier încă din iulie. UDMR a propus- o ca succesor al lui Kelemen Hunor pe Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Este un specialist foarte bun (...) este un om foarte bine pregătit și care știe sistemul, cunoaște nu numai Ministerul Culturii, ci și tot ce înseamnă cultura românească și sistemul instituțional”, a spus președintele UDMR. Victor Ponta a transmis cele două propuneri președintelui Traian Băsescu, iar acesta a semnat decretele de numire. Remanierea este un subiect care ar putea genera noi tensiuni în interiorul PSD, în condițiile în care, potrivit statutului, propunerile ar trebui avizate de Comitetul Executiv al PSD, ceea ce nu s-a întâmplat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor informații ne oficiale, pe lista remanierii figurau și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și ministrul Educației, Remus Pricopie, care au fost criticați de-a lungul timpului chiar de șeful Executivului.

OPT ZILE LA MAE

Teodor Meleșcanu a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe doar opt zile. „Regret aceste disfuncționalități și îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în șir pentru a-și exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparține cetățenilor, ci rigidității cadrului juridic existent. Nu toți românii din străinătate și-au exercitat dreptul de vot și acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea și îmi voi depune mandatul”, a declarat Meleșcanu.

UDMR nu vrea acum o schimbare

„Noi considerăm că în acest moment Guvernul are majoritate parlamentară, are susținere parlamentară, trebuie să meargă înainte, până când nu pot să vă spun, pentru că nu depinde doar de noi, dar în acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorității, așa cum înțeleg eu”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat dacă „se poate spune că UDMR nu iese de la guvernare”, Kelemen a răspuns: „Astăzi nu am avut o astfel de discuție și nici nu cred că vom avea, pentru că alegerile prezidențiale nu sunt alegeri parlamentare”, a mai comentat liderul UDMR.