Michael Flynn zgâlțâie scaunul de președinte al lui Trump prin dezvăluiri sub deplină imunitate | PULSUL PLANETEI

Michael Flynn zgâlțâie scaunul de președinte al lui Trump prin dezvăluiri sub deplină imunitate | PULSUL PLANETEI

Cazul Trump-Rusia amenință să ajungă la apogeu după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Michael Flynn, fostul consilier de securitate naţională al Casei Albe, a anunțat că va depune mărturie dacă primeşte imunitate. Generalul în retragere a făcut această ofertă atât FBI, cât şi Congresului, scrie The Wall Street Journal. Deocamdată, fostul oficial al Casei Albe nu a primit niciun răspuns.

 Michael Flynn, care a demisionat din funcţia de consilier de securitate naţională al Casei Albe din cauza unor discuţii telefonice cu ambasadorul rus la Washington, în care a promis ridicarea sancțiunilor, în timp ce l-a mințit pe vicepreședintele American Mike Pence pe această temă, a spus că vrea să spună tot ce ştie despre despre legăturile dintre Donald Trump şi Rusia. Condiția sa de a solicita imunitate absolută și de a nu fi anchetat e cel puțin ciudată, odată ce contrazice direct o declaraţie pe care o făcea în campania electorală de anul trecut, când se pronunța împotriva procedurii de acordare a imunității unui acuzat, pentru că, „dacă primeşti imunitate, înseamnă că, probabil, ai încălcat legea”, spunea Michael Flynn.

În Comisia pentru anchetarea legăturile dintre echipa lui Donald Trump şi Rusia, din Senatul American, continuă audierile dar și scandalurile. Șeful Comisiei de investigație, Devin Nunes, a recunoscut că a fost la Casa Albă, acolo unde ar fi primit informații despre ascultarea involuntară a telefoanelor membrilor campaniei electorale a lui Trump de către FBI și instituțiile statului american. El susține că a primit datele de la o sursă anonimă, și că nu s-a știut de prezența sa în incintă, dar declarațiile sunt neconvingătoare și scandalul amenință să se amplifice.

În comisia care verifică legăturile Trump-Rusia, un expert în securitate l-a acuzat pe preşedintele american că a folosit în campania electorală ştiri false difuzate de posturile ruseşti de propagandă. Iar Marco Rubio, senator şi fost candidat la nominalizarea republicană, a afirmat că echipa sa de campanie a fost ţinta unor tentative de infiltrare din partea Rusiei. Donald Trump a fost acuzat că a ajutat implicarea Rusiei în alegerile americane. Ar fi preluat unele mesaje ale propagandei ruseşti ca să-şi atace adversarii. „Pe 11 octombrie, preşedintele Trump a stat pe o scenă şi a citat o ştire falsă de la Sputnik News, care a dispărut între timp. A spus că alegerile pot fi măsluite. Aceasta a fost principala temă promovată de Russia Today, Sputnik News şi pagini extremiste, până în ziua votului”, a declarat Clint Watts, expert în securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-uri de conspiraţii, care promovează propaganda rusă, îi trimit mesaje pe Twitter preşedintelui Trump când ştiu că este online. Îi trimit teorii ale conspiraţiei. Până când nu stabilim clar, în ţara asta, diferenţa între realitate şi ficţiune, până când ne decidem dacă să credem informaţiile oficiale sau ceva ce vedem pe Twitter, o să avem o mare problemă”, a spus Clint Watts.

Faptul că fostul consilier pentru Securitate națională Michael Flynn dorește să depună mărturie dacă obține imunitate a stârnit o adevărată furtună la Casa Albă. Astfel, imediat după anunțul său, Michael Flynn a fost atacat de administrația Trump care a dar publicității faptul că fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump nu a trecut în formularul de declarație financiară pe februarie plățile primite de la o rețea de televiziune din Rusia și de la o altă firmă rusească, după cum arată documente date publicității sâmbătă de Casa Albă.

Declarația financiară semnată de Flynn pe 31 martie include angajamente pentru conferințe către organizații rusești, printre care televiziunea RT TV, finanțată de Kremlin, și linia aeriană Volga-Dniepr. Discursurile plătite respective nu figurează în formularul semnat electronic de fostul consilier pe 11 februarie, prezentat tot sâmbătă de administrația prezidențială. Această situație poate agrava situația juridică a lui Flynn, dacă nu obține imunitate. Totuși e de văzut amploarea faptelor pe care le va dezvălui fostul consilier pentru Securitate Națională al lui Trump și impactul lor asupra continuării mandatului actualului Președinte.