Mihai Constantin, TVR: “Am ratat câteva oportunităţi din cauză că nu am fost suficient de tupeist"

Mihai Constantin, TVR: “Am ratat câteva oportunităţi din cauză că nu am fost suficient de tupeist"

Se numără printre cei mai cunoscuţi prezentatori de ştiri, iar de mai bine de 20 de ani, Mihai Constantin, gazda Telejurnalului de la ora 20.00, de pe TVR 1, este conectat la toate evenimentele importante. Cu un CV impresionant, jurnalistul a trecut prin presa scrisă, a fost corespondent în locurile cele mai fierbinţi şi a moderat câteva dintre cele mai importante emisiuni pe teme politice. După o experinţă de zeci de ani în mass-media, Mihai Constantin îşi păstrează optimismul şi curiozitatea şi explică pentru prima dată de ce este legat de Televiziunea Publică.

-Am găsit o fotografie făcută în 1996, pe când erai redactor la Libertatea. Ce sfaturi i-ai da debutantului de atunci?

-Am şi eu în arhivă poza asta făcută de Gabi Miron. Era o perioada de început a carierei, nu ştiam prea multe şi - mai ales - nu ştiam cât de mult nu ştiam. L-aş sfătui pe tânărul din imagine să fie cu 20 la sută mai puţin modest şi tot cu 20 la sută mai harnic. În rest, o să fie bine! Am senzaţia că am ratat câteva oportunităţi din cauză că nu am fost suficient de "tupeist" în câteva situaţii. Nu ştiam pe atunci, şi nici acum nu mă împac cu asta, cât de multe ego-uri gonflate se plimbă prin presă.

-Ce te-a făcut să rămâi atât de mult timp alături de postul public?

Ne puteți urmări și pe Google News

-TVR însăşi m-a "racolat" în 2002 de la ProTV. Şi îi mulţumesc şi acum lui Lucian Sârb - directorul de Ştiri de atunci, acum director la Euronews - pentru consecvenţă cu care m-a curtat profesional aproape un an de zile. Am rămas în TVR din două motive. Primul este acela că îmi pun speranţa profesională în ceea ce înseamnă mass media publice într-o ţară democratică. Chiar dacă mulţi ne acuză că dăm rateuri în respectarea misiunii noastre publice, reproşurile sunt punctuale. Repercusiunile sunt însă globale la adresa a tot ceea ce înseamnă TVR. Al doilea motiv a ţinut numai de mine. Şi a constat în ajustarea aşteptărilor mele. Şi faţă de TVR şi faţă de profesia de jurnalist. M-am maturizat şi cred că pot evalua mai bine o situaţie dar şi o ofertă venită de la o altă instituţie de presă. Au fost mai multe astfel de oferte. Nu s-au concretizat fie pentru că pachetul nu a fost suficient de provocator fie nu am considerat momentul destul de prielnic.

-Mai este presă a patra putere în stat? Şi dacă nu, cine crezi că a preluat controlul?

-A fost presă vreodată a patra putere în stat?! După 90, presă a (re)devenit ceea ce trebuia să fie: o afacere. Numai că a trebuit să-i dăm noi o aromă autohtonă. Adică să o amalgamăm în alte diverse sfere ale puterii, să o folosim ca mijloc de şantaj, maşină de spălat bani sau cine ştie ce alt interes al patronilor răsăriţi pe la noi. Aşa că îndrăznesc să spun că presa nu a fost nicioadata a patra putere în stat. Măcar pentru argumentul că un principiu esenţial al unui stat de drept este acela al separării puterilor. Am ratat şi şansă asta, de "dragul" intereselor unor politicieni, ale unor oameni de afaceri şi ale averilor foarte consistente clădite din managementul şi patronatul de presă. Pe de altă parte, nu ştiu zău, cine s-ar fi aşteptat la altceva. Naivi au fost cei ca mine care - pe vremea când mi se făcea poza aia cu barbă - credeau într-o formă idealizată de jurnalism. Există din fericire şi multe excepţii de la această regulă. Poţi face o carieră jurnalistică decentă în România, mai ales dacă, aşa cum spuneam mai devreme, îţi ajustezi aşteptările.

-Cum este Mihai Constantin dincolo de pupitrul ştirilor?

-Sunt mai degrabă domestic, adică foarte legat de casa mea - oriunde ar fi ea - şi de universul pe care mi-l construiesc din cărţi, muzică, filme, uitat pe pereţi şi oameni dragi. Şi, că o ironie a sorţii, cred că m-am mutat de vreo 14 ori în viaţa asta. E obositor dar şi interesant. În fiecare loc nou în care ajung, aplic idei şi încerc să învăţ din greşelile trecutului. N-am avut timp să mă plictisesc, asta e sigur. Joc tenis de şi cu plăcere, merg la sala ca să lupt cu melancolia şi cu un metabolism destul de lent şi îmi cultiv pasiunea pentru arta plastică. Îmi dezvolt site-ul artindex.ro şi vizitez expoziţii şi ateliere de pictori şi sculptori. Sunt suficient de curios ca să încerc lucruri noi, să călătoresc, dar mereu recunoscător să mă întorc acasă.

-Unde mergi în concediu?

-Dintre destinaţiile foarte populare în rândul românilor, nu am ajuns nicioadată în Grecia. Aşa că vara asta mă voi rătăci pe o insula din Marea Egee.