Editura Evenimentul si Capital

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată alături de fiică și de ginere

Mihail Vlasov
Autor: | | 3 Comentarii | 1848 Vizualizari

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în dosarul ”Romexpo”, în care este acuzat de trafic de influență, delapidare și fals în scrisuri sub semnătură privată.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată, pentru fapte similare, Ingrid Vlasov, soţul acesteia - Marian Nedelcu, la data faptelor administrator al unei societăţi, Rodica Luiza Grigorescu, la data faptelor secretar general CCIR, Mariana Rodica Suciu, la data faptelor director general la SC Romexpo SA, şi Nicolai Zdrobici. Cornelia Liliana Ştefănescu, şefă a Cancelariei CCIR, inculpată în acest dosar, a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În prezent, Mihail Vlasov se află în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, unde-și ispășește pedeapsa de cinci ani de închisoare primită, în iunie 2015, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influență. În aprilie anul acesta, el a fost achitat într-un alt dosar, în care a fost acuzat de dare de mită.

Faptele din dosarul ”Romexpo”

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) ar fi întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta.

”După ce a preluat conducerea CCIR, inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, inculpatul Vlasov Mihail și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei CCIR, Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R și Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A.), pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, susțin procurorii DNA.

Prin contractele semnate de acestea, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov” S.A. ar fi fost direcționate sume de bani sau ar fi fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo S.A. la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.

Prejudiciul calculat de procurori

”Totodată, inculpatul Vlasov Mihail și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează:

  • suma de 47.599.382,90 lei retrasă din „Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui”, prevăzut în bugetul C.C.I.R., ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie,
  • suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al C.C.I.R., prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie.

Acționând în această manieră, inculpatul Vlasov Mihail și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor camerei de Comerț a României și societății Romexpo, astfel:

  •  prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145, 20 lei;
  • prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei;

Sechestru pe șase imobile

Procurorii DNA au pus sechestru pe cinci imobile ce au fost deținute de către Mihail Vlasov și înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține fiicei sale, Ingrid Vlasov. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Amintim că Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României 9 aprilie 2014 și, respectiv, 15 iunie 2015.  
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro