Ajutoare de MILIARDE de euro ale UE pentru Ucraina s-au PIERDUT fără urmă. OLIGARHII pro-ruşi au fost înlocuiţi cu alţii pro-europeni

Ajutoare de MILIARDE de euro ale UE pentru Ucraina s-au PIERDUT fără urmă. OLIGARHII pro-ruşi au fost înlocuiţi cu alţii pro-europeni

UE a dat miliarde de euro regimului din Ucraina, pentru echilibrarea bugetului. Curtea de Conturi europeană nu a reuşit să descopere cum au fost utilizaţi banii.

Szabolcs Fazekas, coordonatorul echipei de autori a unui raport al Curţii de Conturi europene (CCE), susţine că „urgenţa de a salva Ucraina” a plasat verificările minuţioase ale cheltuielilor pe plan secund. În ceea ce priveşte banii vărsaţi pentru sprijin bugetar, „putem doar să afirmăm că transferul a avut loc”, a explicat Fazekas.

Criza ucraineană a explodat după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a suspendat semnarea acordurilor comerciale şi politice cu UE în 2013, pentru a se apropia de Rusia. Această decizie a provocat manifestaţii masive care au degenerat în violenţe.

Rusia îi promisese fostului preşedinte un ajutor de 11 miliarde de euro, sumă văzută ca o recompensă pentru respingerea acordurilor cu Uniunea Europeană, scrie EurActiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ucrainean Mykola Azarov a cerut ulterior de la UE suma de 20 de miliarde de euro, în schimbul anulării deciziei de a se apropia de Moscova şi a reveni la masa negocierilor cu Bruxelles-ul.

Protestestele de stradă i-au răsturnat în cele din urmă de la putere atât pe preşedintele Ianukovici cât şi pe premierul Azarov, în februarie 2014.

Potrivit raportului CCE, nevoile financiare ale Ucrainei au crescut, după schimbările politice şi începutul conflictului militar cu Rusia. La începutul lui 2014, guvernul de la Kiev a apreciat că va avea nevoie de un ajutor financiar străin de circa 33 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2015.

Deficitul Naftogaz, compania de gaze a statului, reprezenta o povară tot mai mare pentru economia ucraineană. De la 1,9% din PIB, în 2013, acest deficit a atins 5,7% în 2014, adică mai mult decât deficitul ţării, care era de 4,6%.

În martie 2014, Comisia Europeană a anunţat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 11,2 miliarde de eueo, din care 8 miliarde de euro împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a susţine procesul de reformă în perioada 2014 – 2020.

„Ajutorul financiar era foarte urgent pentru a salva Ucraina”, declară reprezentantul CCE, care a adăugat că, odată vărsământul efectuat, „era foarte complicat să soliciţi o concretizare specifică a programelor”.

Raportul CCE arată totuşi că „ajutorul UE pentru Ucraina a avut un impact limitat şi, în ciuda unui avânt dat reformelor, rezultatele obţinute rămân fragile”, iar „riscurile reprezentate de vechii şi noii oligarhi rămân ridicate”.

Iar Szabolcs Gazekas continuă:

„Ajutorul UE pentru Ucraina rămâne un şantier deschis, în ciuda eforturilor considerabile depuse de Comisie. În momentul auditului nostru, exista un puternic angajament politic în favoarea reformei administraţiei publice. Dar schimbările intervenite la nivelul conducătorilor politici au compromis reformele, iar salariile mici au deschis calea pentru corupţie.”