Milioane de copii transformaţi în sclavi şi exploataţi fără milă de către adulţi

Milioane de copii transformaţi în sclavi şi exploataţi fără milă de către adulţi

Se aproximează peste 150 de milioane de copii care, în întreaga lume, constrânşi să muncească riscându-şi propria sănătate fizică şi mintală din cauza adulţilor. Iar aceştia se află începând cu Africa subsahariană (28%) şi terminând cu India unde situaţia e cea mai gravă şi Europa.

Potrivit Ascociaţie fondată de câştigătorul premiului Nobel pentru pace, Kailash Satyarthi, spune că număruil depăşeşte 30 de milioane. Mii de copii se găsesc în mine, în fabricile de cărămidă, în hoteluri, în magazine, în restaurante, în fabricile de brăţări (unde cei mici sunt preferaţi datorită indemânării în a aşeza pietrele pe bijuteriile atât de căutate de către turişti), în fabricile de încălţăminte, marochinărie şi cosmetice. Sărăcia, analfabetismul, lipsa de informaţie despre consecinţele grave asupra sănătăţii ale diverselor munci asupra copiilor exploataţi, par a fi probleme greu de rezolvat.

Acţiuni ale forţelor de ordine     

O nouă acţiune în forţă împotriva exploatării a fost pusă în practică de guvernul indian. Aproximativ 400 de copii au fost extraşi dintr-o fabrică de cărămidă şi încredinţaţi centrelor de primire, apoi familiior, iar la sfârşitul lunii au fost salvaţi 200 de copii dintr-o fabrică de brăţări. Deşi numărul copiilor exploataţi este în scădere, plaga fenomenului e departe de a fi rezolvată, iar la aceste grozăvii trebuie adăugat şi vastul trafic de fiinţe umane. Potrivit ascociaţiei lui Satyarthi, în ultimii ani, în India au ajuns să dispară 11 copii pe oră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grav este că toţi aceşti copii exploataţi prin muncă nu sunt privaţi doar de un salariu cât de cât decent, ci de însăşi copilăria lor, fiind nevoiţi să se maturizeze înainte de vreme prin munca prea grea la care sunt supuşi.

Este ştiut faptul că în aproape toate statele lumii legislaţia interzice exploatarea minorilor, însă multe întreprinderi se folosesc de aceşti copilaşi cu scopul scăderii costurilor la stat dar şi de îmbogăţire rapidă.

Nici în Europa nu stăm mai bine, practicile sunt aceleaşi ca în ţările subdezvoltate, iar în România exploatarea copiilor prin muncă grea, a devenit pentru mulţi o normalitate. Este un fenomen extins peste tot în ţară, mulţi părinţi îşi transformă copiii în muncitori cu ziua, iar de cele mai multe ori autorităţile sunt depăşite de situaţie. Şi atunci, la ce ne mai foloseşte legislaţia?