Milioane de oameni mor anual din cauza alimentelor contrafăcute. Peste 200 de boli pot fi transmise. Ce măsură a luat OMS

Milioane de oameni mor anual din cauza alimentelor contrafăcute. Peste 200 de boli pot fi transmise. Ce măsură a luat OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat marți o campanie de promovare a securității alimentare, în contextul în care milioane de oameni mor de foame sau din cauza produselor falsificate și obezitatea câștigă pe zi ce trece tot mai mult teren, transmite AFP.

'Securitatea, calitatea și cantitatea alimentelor trebuie să meargă împreună', a spus Margeret Chan, director general al OMS, în cadrul unei vizite în piața din Rungis (de la periferia pariziană), unde a lansat Ziua Mondială a Sănătății 2015, consacrată siguranței sanitare a alimentelor.

Campania lansată de OMS vizează sensibilizarea consumatorilor la pericolele pe care le prezintă alimentația și cuprinde recomandări în privința echilibrului nutrițional și a felului în care mâncarea se poate pregăti igienic.

Potrivit OMS, circa 2 milioane de persoane din toată lumea mor anual din cauza unor boli legate de hrană sau de apă. Alimentele pot fi contaminate cu viruși, bacterii, paraziți, produse chimice sau apă poluată, acestea putând fi la originea a aproximativ 200 de boli, de la diaree la diferite forme de cancer. 22 de patologii au fost la originea a circa 580 de milioane de îmbolnăviri, dintre care 350.000 s-au soldat cu decesul bolnavilor, conform cifrelor preliminare furnizate de OMS. Peste 40% dintre persoanele afectate au fost copii sub cinci ani, în general din țările sărace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crize sanitare legate de alimentație pot apărea și în țări dezvoltate. De exemplu, o infecție cu bacteria Escherichia coli (E.coli) din semințe încolțite în Germania s-a soldat cu peste 40 de decese în Europa și a costat agricultorii și industria agro-alimentară din țările europene 1,2 miliarde de euro.

În pofida acestor crize, peste 100 de țări din lume nu dispun încă de o legislație care să stabilească standarde în materie de siguranță alimentară, arată directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății Animale (OIE), Bernard Vallat, prezent și el la Rungis.

Margaret Chan a adăugat că lipsa hranei ar putea face unele populații să meargă în pădure să vâneze animale potențial contaminate cu bacterii sau virusuri, cum ar fi virusul Ebola. Acesta s-a aflat la originea epidemiei care a făcut deja peste 10.000 de victime de la apariția sa, anul trecut, în Africa occidentală.

'O alimentație nesănătoasă sau care conține prea multe calorii ori grăsimi' poate provoca 'boli cardiovasculare, diabet sau obezitate', a încheiat Margaret Chan.