Militar român, ucis în Afganistan

Militar român, ucis în Afganistan

Claudiu Marius Covrig din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", detaşat în Afganistan, a murit în această dimineaţă în urma unui atac cu armament uşor, pe Autostrada A1 Qalat Kabul, a informat Ministerul Apărării. Patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade. În teatrele de operaţiuni din Afganistan şi-au pierdut viaţa până în prezent nouă militari români. Toţi participau la misiunea ENDURING FREEDOM.

Primii militari decedaţi în Afganistan au fost militarii Mihail – Anton Samuilă şi Iosif – Silviu Fogoraşi. În data de 11 noiembrie 2003, o coloană de transportoare blindate aparţinând Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, care acţiona în cadrul Operaţiunii ENDURING FREEDOM din Afganistan, în timp ce se întorcea dintr-o misiune ordonată, a fost atacată cu focuri de armă automată în zona localităţii Spin Puldac, în apropierea graniţei cu Pakistan.

În urma incidentului, sergentul-major Silviu Iosif Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar un alt subofiţer român a fost rănit. Ambii se aflau pe transportorul amfibiu blindat din fruntea coloanei. Subofiţerul rănit a fost transportat cu un elicopter în baza de la Kandahar şi supus unei intervenţii chirurgicale. După două operaţii şi 3 zile de luptă cu moartea, organismul sergentului major Mihail Anton Samuila a cedat pe 14 noiembrie 2003. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 24 aprilie 2005, a murit al treilea militar român în Afganistan. Sublocotenentul Narcis Sonei a decedat în timpul unei misiuni de patrulare în districtul Panjawyi, provincia Kandahar.

Pe 20 iunie 2006, sublocotenentul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi tot în Afganistan. Militari efectuaseră o misiune de patrulare şi se întorceau la baza din Kandahar.

Al cincilea militar român decedat în Afganistan a fost Aurel Marcu. În după-amiaza zilei de 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a murit, iar locotenentul Nicolae Grigore şi fruntaşul Alex Octavian Zafiu au fost răniţi în timpul unei intervenţii militare în provincia Zabul.

Ionuţ Cosmin Sandu este al şaselea militar român căzut la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan. Incidentul s-a produs pe 20 martie 2008, la nord de Qalat, în timpul unei misiuni de patrulare.

Trei militari răniţi

Cei trei militari răniţi în Afganistan sunt sublocotenentul Marius Vasile Apostol (24 de ani), sergentul major Daniel Dumitru Drugan (26 ani) şi caporalul Marius Barbu (30 de ani), din cadrul Batalionului 300 Infanterie Galaţi, potrivit Ministerului Apărării.

Militarii au fost transportaţi la spitalul din baza Lagman, Qalat, unde este evaluată starea lor de sănătate şi primesc îngrijiri medicale.

Potrivit comunicatului MAPn, starea lor este stabilă, ministerul monitorizând starea de sănătate a militarilor răniţi şi ţinând permanent legătura cu familiile acestora.

Cei trei militari răniţi, împreună cu fruntaşul Claudiu Marius Covrig, care a murit, se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul).

Fruntaşul ucis a fost înaintat la gradul de sublocotenent

Claudiu Marius Covrig a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul Apărării Teodor Meleşcanu i-a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a militarului.             "Ministrul Apărării a semnat astăzi, 13 iunie, la propunerea şefului Statului Major General, ordinul de înaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a fruntaşului Claudiu Marius Covrig. Teodor Meleşcanu a înaintat, de asemenea, preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie în Afganistan, în data de 13 iunie", se arată într-un comunicat al MAp.             Claudiu Marius Covrig (29 de ani) era la prima misiune internaţională şi făcea parte din Batalionul Sfântul Andrei din Galaţi dislocat în Afganistan la începutul acestui an. La momentul atacului, militarul se afla în primul transportor din coloana formată din patru TAB-uri şi îndeplinea funcţia de ochitor la mitraliera de pe transportor, precizează ministerul.             "Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familia greu încercată", se mai arată în comunicat.

Băsescu şi Tăriceanu au transmis condoleanţe

Preşedintele şi premierul au transmis un mesaj de condoleanţe pentru moartea fruntaşului român Claudiu Marius Covrig, precum şi de solidaritate cu militarii răniţi în Afganistan, cărora le-a urat însănătoşire grabnică.  

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă profund pierderea suferită de familia fruntaşului Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie în Afganistan, vineri, 13 iunie a.c., în timpul unei misiuni de patrulare. Memoria fruntaşului Claudiu Marius Covrig va dăinui prin curajul şi devotamentul de care a dat dovadă, acţionând acolo unde terorismul reprezintă o realitate cotidiană", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Totodată, şeful statului este alături de familiile celor trei militari români răniţi în aceeaşi misiune şi speră că aceştia se vor întoarce cu bine acasă.             "Am aflat cu durere de pierderea fruntaşului Claudiu Marius Covrig, din Batalionul 300 Infanterie Galaţi, decedat astăzi, la datorie, în Afganistan şi de rănirea celor trei militari români, colegi ai lui Claudiu. Este o grea încercare şi o pierdere ireparabilă pentru familia fruntaşului Claudiu Marius Covrig, pentru Armata Română şi pentru România. Îmi exprim profunda compasiune şi solidaritate, în acest moment dureros, faţă de toţi cei care l-au cunoscut pe Claudiu şi sincerele mele condoleanţe pentru familia greu încercată", a spus Tăriceanu în mesaj, potrivit unui comunicat remis de Biroul de presă al Palatului Victoria.             Şeful Guvernului mai precizează că este alături de cei trei militari români răniţi în timpul misiunii în Afganistan.

Ministerului Apărări comunică:

"Un militar a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi astăzi, 13 iunie, în jurul orei 5.00, ora României, în Afganistan.

Militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). Patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade, la aproximativ 50 km de Qalat, fiind lovite două transportoare.

În urma atacului, fruntaşul Claudiu Marius Covrig, aflat în primul dintre transportoare, a fost ucis. Militarii răniţi au primit asistenţă medicală la faţa locului şi şi-au continuat misiunea, participând la securizarea zonei conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii.

În sprijinul militarilor atacaţi a fost trimisă forţa de intervenţie rapidă a batalionului. Militarul decedat a fost transportat la Baza Lagman din Qalat.

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familia greu încercată".

Citiţi şi "Al nouălea român căzut pe front" "Tragedie Românească în Afganistan" "Al patrulea roman ucis in Afganistan"

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:25