Ministerul Educaţiei se fereşte de droguri de la clasa pregătitoare

Ministerul Educaţiei se fereşte de droguri de la clasa pregătitoare

Părinţii care îşi trimit copiii în tabere şi excursii şcolare au de semnat din acest an un formular mai puţin obişnuit, prin care îşi asumă că micuții nu vor consuma droguri sau alcool, inclusiv la clasa zero.

„Înainte de a pleca într-o excursie, doamna învăţătoare ne-a trimis să completăm o fişă şi să o semnăm. Nu mi s-a părut nimic deplastat, numai că nu văd de ce ar trebui să semnez că băiatul meu, care e abia la clasa pregătitoare, nu o să consume droguri, tutun şi alcool...”, povesteşte tăticul unui băieţel care învaţă în Bucureşti.

Regula completării formularului a fost introdusă recent, printr-un ordin al Ministerului Educaţiei, după ce o elevă şi-a pierdut viaţa într-o tabără organizată de şcoală.

„Mă port politicos, nu consum tutun şi droguri”

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai concret, elevii trebuie să semneze o declaraţie în care se angajează să se comporte politicos, să nu consume tutun, băuturi alcoolice și droguri și să nu întreprindă acțiuni care pot să pună în pericol sănătatea, securitatea și siguranța lor sau a celorlalți participanți.

O iniţiativă strict formală

Reprezentanţii elevilor, respectiv Consiliul Elevilor şi Federația Națională a Asociației de Părinți din Învățământul Preuniversitar din România (FNAPIPR), laudă iniţiativa. „Consumul de droguri în rândul elevilor este o problemă. Este o inițiativă preventivă chiar şi pentru elevii de pregătitoare”, comentează Tudor Găitan, reprezentantul Consiliului Elevilor.

Dilema rămâne însă de ce elevii de clasa pregătitoare fac subiectul acestei declaraţii. „Este o scăpare faptul că se referă şi la elevii de pregătitoare. Această iniţiativă nu reduce consumul de droguri în rândul tinerilor, este strict formală”, completează Mihaela Gună, preşedinta FNAPIPR. Ministerul Educaţiei nu a explicat motivaţiile acestei iniţiative până la închiderea ediţiei.

De la ce vârstă începe consumul de droguri

Conform Agenţiei Naţionale Antidrog, numărul consumatorilor de droguri injectabile este undeva în jur de 20.000 de persoane în Capitală. „Nu am întâlnit copii de pregătitoare care să consume droguri. Am avut acum câţiva ani copii de 10, 11 ani care erau consumatori şi le-am oferit seringi la schimb”, spune Valentin Simionov, directorul Reţelei Române de Reducere a Riscurilor, care consideră iniţiativa Ministerului Educaţiei de a le da elevilor să semneze o astfel de declaraţie drept „ridicolă”.