Miniștrii au făcut figurație în Parlament. Scandal, uși închise, lingușeli, perle și gafe

Miniștrii au făcut figurație în Parlament. Scandal, uși închise, lingușeli, perle și gafe

Doi miniștri au fost audiați după ce presa a fost dată afară. Alții au stârnit amuzamentul sălii. Testul vicepremierului Sevil Shhaideh în fața parlamentarilor a fost marcat de tensiuni puternice

După primele zece minute, Shhaideh nu pronunţase o vorbă, în faţa ei derulându-se un ping-pong al declaraţiilor politice contradictorii. Scandalul a apărut după ce preşedintele de şedinţă, Florin Cârciumaru, a vorbit peste 5 minute despre propria persoană şi apoi a descris- o în cuvinte laudative pe Shhaideh, „omul potrivit pentru a conduce destinele ministerului”. „Spuneţi-ne şi părăsim sala fară să deranjăm, dacă dna Shhaideh mai vorbeşte 20 minute şi noi 5 minute”, s-a revoltat opoziţia. „Îi faceţi un laudatio”, au izbucnit parlamentarii PNL-USR. „Eu v-am rugat să fim constructivi”, spune şeful PSD de şedinţă. „Dragilor, ne ambiţionăm şi pierdem timpul. Fiecare tălmăceşte şi interpretează ca să apară la presă”, spune alt PSD-ist.

Salvarea primarilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Sevil Shhaideh sare peste CV-ul ei şi îşi prezintă „sintetic” priorităţile, pentru a aplana spiritele. Urgenţele ministerului sunt „asigurarea surselor de finanţare pentru autorităţile locale, infrastructura locală şi fondurile UE”. Ea a explicat că Guvernul vrea ca prefecţii să fie numiţi politic. „Nu credeţi că prefectul va avea o dificultate în a controla un primar de aceeaşi culoare politică?”, a întrebat- o un parlamentar USR. Ea a explicat că va fi înfiinţată, în schimb, funcţia de secretar general al Prefecturii, care va fi înalt funcţionar public. Ministrul a precizat că Guvernul vrea să clarifice „răspunderea administrativă” pentru fiecare act care se semnează într-o primărie. „Primarul este singurul care astăzi răspunde în faţa legii dacă ceva este în neregulă”, a spus Shhaideh.

Exerciţiu de sinceritate

Audierea ministrului Mediului, vicepremierul Daniel Constantin, a fost marcată şi ea de replici acide, parlamentarii PSD acuzând că PNL că face „declaraţii politice”, iar PNL a cerut PSD să nu se mai poarte cu opoziţia „ca la grădiniţă”. Constantin a avertizat „pragmatic şi abrupt” că România riscă sancţiuni de la Comisia Europeană, aceasta fiind cea mai gravă problemă din sistemul mediului. Întrebat dacă îşi reproşează ceva pentru fostul mandat de ministru al Agriculturii, el a spus: „Dacă îmi reproşez ceva? Cine spune ca nu, probabil minte”.

Secretomanie la Interne şi Apărare

Miniştrii propuşi la Interne şi Apărare, Carmen Dan şi Gabriel Leş, au fost audiaţi în secret după ce parlamentarii PSD şi ALDE au dat afară presa din sală. În ciuda apariţiei unui mic tărăboi pe acest subiect, coaliţia nu s-a înduplecat: „E posibil să fie discutate secrete de stat”. Niciunul dintre miniştrii audiaţi nu avea certificat ORNISS care i-ar fi dat dreptul să audă informaţii clasificate. „A fost o audiere aşa cum ar trebui să se desfăşoare”, a spus Carmen Dan. „Nu am venit pregătită cu întrebări”, a adăugat ea. „Doamna e pusă acolo. Avea întrebările puse de dinainte de la PSD. Întrebări clasice: care sunt direcţiile, ce va fi prioritar”, a contrazis-o deputatul PNL Cezar Preda. Opoziţia a menţionat după audiere că nu a fost atinsă nicio problemă care necesita secretizare. Dan a menţionat că MAI are o problemă de „subdimensionare a resurselor umane”. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, acuzat de opoziţie că nu şi-a făcut stagiul militar, a promis că va continua înzestrarea Armatei şi că „trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi” cerute de structurile NATO.

Meleșcanu, preocupat de Diaspora

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că va propune o nouă Lege pentru Diaspora care să le asigure românilor din străinătate toate drepturile și libertățile și care să includă facilitățile pe care Guvernul le oferă acestora pentru reîntoarcerea în țară. „Necesitatea acestei legi este determinată de faptul că vechea lege care există e dinainte de aderarea României la UE, aderare care a făcut să avem un număr foarte mare de cetățeni care trăiesc și muncesc în alte țări din UE”, a spus Meleșcanu. Propunerea sa vine după ce aleșii l-au criticat, la audierea în Parlament, pentru modul defectuos al organizării votului în Diaspora la prezidențialele din 2014, când era șeful MAE. El a mai promis introducerea unui sistem informatizat în consulate, care să faciliteze munca legată de documentele de identitate.

România, „grădina Maicii Domnului”

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, vrea să pună în valoare frumusețea și bogăția României pe plan extern. Influențată de costumele populare din sala Parlamentului în care a fost audiată de aleși, ea a îndemnat pe toată lumea să pună umărul la realizarea acestui obiectiv „pentru a iubi această țară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”. Evenimentul nu a fost lipsit de dispute, deputatul PMP, Eugen Tomac, părăsind sala, nemulțumit de rapiditatea cu care se desfășoară procedurile.

Un ministru „fantastic”

Opoziţia a lăsat-o pe ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să vorbească fără oprire 20 de minute şi 40 de secunde şi nu i-a pus nicio problemă. Audierea a început cu remarca şefului PSD de şedinţă că Olguţa Vasilescu este un politician a cărei notorietate „nu mai trebuie decriptată”. „După Legea Bugetului, imediat vom începe să reluăm discuţiile pe Legea salarizării”, promite ea. Toată lumea îşi vede de treabă, vorbeşte cu colegul, se scarpină în cap, stă pe telefon. Un parlamentar de la putere a vrut să îi laude proiectele Olguţei Vasilescu: „Sună fantastic ce-aţi prezentat”.

Amnistie cu jigniri şi înjurături

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a fost făcut „autist” în cadrul audierii în care a vorbit despre posibilitatea apariţiei unor legi a amnistiei şi graţierii.

„Omul potrivit la locul potrivit”, aşa cum l-a descris preşedintele de şedinţă Eugen Nicolicea (PSD), Iordache a spus că ar fi „de bun augur din toate punctele de vedere” discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei şi graţierii. Subiectul a trezit cel mai mare interes printre parlamentarii opoziţiei, care l-au acuzat pe acesta că a stat în spatele evenimentelor din „Marţea Neagră”. Un deputat USR i-a atras atenţia lui Iordache că nu i-a răspuns întrebărilor pe care i le-a adresat. „Nu vrem să avem de-a face cu un ministru autist”, a spus el. „Nu a răspuns pentru a nu-i pune într-o lumină proastă pe cei care au adresat întrebările”, le-a răspuns celor din USR şeful de şedinţă. Mai târziu, un parlamentar din arcul guvernamental a fost surprins de EVZ în timp ce-i înjura pe cei din USR de faţă cu Florin Iordache.

Ministrul a mai promis că Parlamentul va modifica Codurile Penale pentru că România are nevoie de „o justiţie bună” şi în prezent sunt atât prevederi care se contrazic cât şi unele incomplete. „Cred că cei care folosesc în acest moment legislaţia au nevoie de o legislaţie coerentă şi o legislaţie predictibilă, astfel încât să nu mai dea naştere la interpretări”, a subliniat el. „Vom scoate o legislaţie neinterpretabilă abuziv”, a asigurat şi Nicolicea.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a întrebat, spre amuzamentul sălii, legat de principiul egalităţii de şanse despre care vorbeşte programul de guvernare pe justiţie, dacă „avocatul va urca către procuror sau procurorul va coborî unde e avocatul”. Iordache a zâmbit şi el.

Cuc: „Nu promit niciun kilometru de autostradă”

Ministrul Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc, a ajuns mult mai devreme la audieri, iar acestea s-au desfăşurat cu rapiditate. I-au fost adresate şase întrebări, dar i s-a permis să răspundă la numai trei dintre ele.

Întrebat de jurnalişti câţi kilometri de autostradă promite, în condiţiile în care anul trecut nu s-a inaugurat niciun kilometru, Alexandru Cuc a răspuns sec: „Nu promit niciun kilometru de autostradă”.

În ceea ce priveşte anumite proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară (în curs de implementare), dar care nu se regăsesc pe lista sa de priorităţi, Cuc a declarat că nu le va uita în sertar.

Ministrul a precizat că va continua proiectele începute când a fost secretar de stat în acelaşi minister. De asemenea, el a subliniat că îşi doreşte aducerea TAROM pe profit. „Am coordonat activitatea sectorului aerian şi rutier. Mă întorc cu proiectele referitoare la TAROM, care sunt punctul de suflet al meu”, a declarat Cuc.

Petrescu şi pleonasmul

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, le-a transmis parlamentarilor că printre prioritățile mandatului său se vor afla administrarea superioară a resurselor naturale ale țării, cu accent pe apele minerale, zona protecției consumatorilor, pe care vrea să le aducă „în cotidianul zilnic” al cetățenilor. Înainte de a începe audierea, Alexandru Petrescu era vizibil emoţionat, deoarece se agita pe scaun. Doi membri ai comisiilor de specialitate au căzut de acord între ei că „bileţelele ajutătoare cad din start”.

„Vrem toți să fi m bacalaureați”

Ministrul Educației, Pavel Năstase le-a spus aleșilor că școlile profesionale din învățământul dual nu trebuie considerate școli de mâna a doua, pentru că nu putem avea toți pretenția să fim „bacalaureați”. Ministrul a explicat în fața comisiilor din Parlament că unii oameni „din naștere, nativ, nu pot lua un bacalaureat” și că atunci când era elev în perioada comunismului, doar 40% promovau examenul. Fostul rector al ASE a promis că va construi, în următorii patru ani, peste 2.500 de creșe și grădinițe, dintre care 500 în 2017. El a spus că ar vrea ca ierarhizarea universităților în funcție de performanțe să fie făcută de o instanță independentă, din străinătate.

Augustin Jianu vrea internet în toată ţara

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, vrea dezvoltarea accesului la serviciile de Internet „în zonele albe încă rămase în România”. La finalul audierii, mai mulţi membri ai comisiilor de specialitate l-au felicitat, iar liderul minorităţilor în Parlament, Varujan Pambuccian, l-a încurajat pe noul ministru să apeleze la el oricând are nevoie de ceva. Un alt parlamentar a spus că Jianu a venit pregătit să impresioneze cu documente, dar că mai bine își aducea o tabletă.