Miniștrii de Interne. Gabriel Berca, ministru 78 de zile: „I-am pus să se trezească mai devreme!” | Serial EVZ

Miniștrii de Interne. Gabriel Berca, ministru 78 de zile: „I-am pus să se trezească mai devreme!” | Serial EVZ

Spune că i-a plăcut să conducă instituția, în cele nici trei luni, cât a fost șef al Internelor. Regretă că a fost cel mai efemer ministru, pentru că îi plăcea la M.A.I. că „ordinul se execută, nu se discută”

Un minister în „profundă schimbare”, astfel l-a perceput Gabriel Berca, din data de 9 februarie 2012, când a fost desemnat să conducă Internele. Fostul ministru a povestit, pentru Evenimentul Zilei, cum a perceput acea perioadă şi care au fost problemele de care s-a lovit, chiar şi în scurtul timp în care a fost şef.

„Îmi plăcea că există o ierarhie, o ordine bine stabilită. Am prins o lună februarie cu probleme meteorologice. Am văzut că exista o problemă cu privire la rolul auto rităților locale. În Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă simţeam lipsa lor de implicare”, explică fostul ministru despre prima problemă pe care a întâlnit-o. A doua a fost legată de Academia de Poliţie.

„Absolvenții nu aveau posturi pentru a intra în activitate. Am asigurat finanțare pentru promoția 2011”, a mai explicat fostul ministru. A treia problemă la care s-a referit şi pe care a îndeplinito cu succes, a fost pregătirea alegerilor locale. „În mandatul meu s-a mai declanşat o amplă acţiune de verificare a armelor după incidentul de la coafor, în care un fost poliţist a împuşcat-o pe soţia sa şi pe o colegă a acesteia. De asemenea, cazul Boldea a fost finalizat după ce, în 48 de ore de la fuga sa, a fost adus în ţară, din Africa”, îşi mai aminteşte Berca. Spune, convingător, că Ministerul de Interne este „ unul frumos, dar cu foarte multe responsabilităţi”. „Am vrut să impun o rigoare. I-am pus să se trezească mai devreme. La 07.30, mă întâmpinau pe treptele ministerului și îmi dădeau raportul. Eu stăteam până la 23.00-24.00. În prima lună a fost obositor, dar îmi plăceau ordinea şi disciplina, că ordinul se execută, nu se dicută. Ordinea mi-a plăcut cel mai mult!”, subliniază fostul ministru de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planurile lui Berca

Regretă că a stat atât de puţin pe scaunul de ministru. Avea proiecte mari: „Aș fi promovat pe cei care terminau Academia de Poliție cu nota 10. Dar a fost o perioadă scurtă, cu o experienţă intensă, cu o uriaşă responsabilitate”, este de părere Gabriel Berca. Cea mai mare dezamăgire a avuto în trafic, atunci când a văzut că nu era respectată uniforma de polițist, că era sfidată, și a considerat că asta este o slăbiciune a statului. „Mi-aş fi dorit să pot să fac să fie respectată mai mult uniforma de poliţist”, declară Berca depre un alt plan al său. „Nici salarizarea nu era foarte bună. Erau restanţe la banii de haine. Am reuşit să le dăm o parte din ei”, mai spune el.

Tot în mandatul său s-a lucrat la câteva modificări legislative care aveau scopul de a îmbunătăţi situaţia poliţistului care stă în stradă. Berca a plecat de la Ministerul de Interne odată cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pe 27 aprilie 2012. A fost, apoi, consilier prezidenţial, până în 2014.

Ministru școlit în Franța

Gabriel Berca s-a născut la 12 iunie 1968, la Novaci, din județul Gorj. Între 1989 și 1994, a urmat cursurile Facultății de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul Universității Politehnica București. În 2005, a obținut o diplomă de absolvire a cursurilor de formare specializată din partea Institutului Național de Administrație, fiind atestat cu lucrarea „Le rôle de préfécts et des sous-préfécts dans la nouvelle administration régionale Roumaine“, iar în decembrie 2006 a urmat cursurile Școlii Naționale de Administrație ENA, din Paris. Din iulie 2007, este masterand în domeniul Management și Legislație, la Universitatea „Gheorghe Asachi“, din Iași. A lucrat ca inginer.

Gabriel Berca s-a luptat cu nămeții

Începutul mandatului său a fost marcat de fenomene meteorologice deosebite (căderi masive de zăpadă), cărora efectivele ministerului au trebuit să le facă faţă, prin salvarea oamenilor şi descongestionarea căilor de acces în judeţele Buzău şi Vrancea. Demnitarul Internelor a fost prezent la Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (J.A.I.), de la Bruxelles (7-8 martie 2012), unde a avut mai multe întâlniri cu omologii europeni. Ministrul român a evidenţiat faptul că sistemul de reacţie al U.E. ar trebui să aibă, preponderent, un caracter proactiv şi să conţină instrumente de recunoaştere a semnelor unei situaţii de criză care să fie completate cu măsuri de reacţie operaţionale şi de solidaritate”, este consemnat în cartea „Miniştrii de Interne ai României. O mică enciclopedie”, editura MAI.

FOTO: Gabriel Berca, cel mai efemer dintre miniștri, alături de cel mai longeviv cap al Internelor, Gavril Dejeu FOTO: EVZ

La preluarea funcţiei de ministru, Gabriel Berca a declarat că „este momentul să demonstrăm că Ministerul Administrației și Internelor este chintesența adminis trației publice românești”, una din prioritățile mandatului său fiind restabilirea încrederii populației în acest minister.