Miniștrii de Interne. Gabriel Oprea Ministrul în mandatul căruia s-a reușit aducerea în țară a lui Mohammad Munaf | Serial EVZ

Miniștrii de Interne. Gabriel Oprea Ministrul în mandatul căruia s-a reușit aducerea în țară a lui Mohammad Munaf | Serial EVZ

Complice la răpirea jurnaliștilor români în Irak, afaceristul cu dublă cetățenie, irakiană și americană, a intrat, joi, în custodia Poliției Române

Actualul vicepremier îndeplinește, pentru a doua oară, funcția de ministru al Internelor. E drept, între decembrie 2008 și ianuarie 2009 a stat doar 20 de zile, după ce PSD i-a retras sprijinul politic pe motiv că nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. După ce a fost și ministru al Apărării – în perioada 23 decembrie 2009 – 7 mai 2012 – mulți dintre militarii MApN au spus despre el că a fost cel mai bun ministru al Apărării.

General în rezervă și un susținător al fostului șef al SRI, ambasadorul George Maior, Oprea a știut să propună proiecte legislative în sprijinul militarilor, fie ei de la Interne, fie de la MApN.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Gabriel Oprea, alături de președintele Klaus Iohannis, Ambasadorul George Maior, ministrul Apărării, Mircea Dușa

Cel mai iubit ministru de Interne, de către polițiști

Potrivit multora dintre oamenii legii, este „cel mai iubit” de către polițiști, datorită faptului că, în timpul mandatului său, ei au obținut cele mai multe drepturi. Liderii de sindicat susțin, la rândul lor, că este un om de cuvânt și au cele mai puține critici la adresa sa, ca lider al instituției. „Pot spune că este un om de cuvânt. Întotdeauna a făcut ce a spus”, susține Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Printre drepturile obținute pentru angajații MAI – polițiști, jandarmi, pompieri, dar și pentru cei din SPP sau SRI –, a fost modificarea statutului cadrelor militare prin care membri ai familiilor celor răniți sau decedați în misiuni sunt sprijiniți să fie încadrați în sistem. Aceleași drepturi le cer, acum, și militarii din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Activitatea lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului Afacerilor Interne a fost presărată de evenimente deosebit de importante pentru România. De exemplu, el a fost cel care a inaugurat, anul acesta, sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, proiect inaugurat împreună cu reprezentanții Ambasadei SUA. Apoi, ieri, unul dintre cei mai căutați pioni care cunosc dedesubturile răpirii jurnaliștilor în Irak a fost adus în țară: Mohammad Munaf.

FOTO: Gabriel Oprea, alături de reprezentanții diplomației SUA, la inaugurarea sistemului de detectare a materialelor radioactive, de la Aeroportul Otopeni

Generalul din fruntea Guvernului

Gabriel Oprea a fost numit vicepremier și ministru de Interne în martie 2014. A condus, în lipsa lui Victor Ponta, de două ori Guvernul României. Are 54 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Națională de Informații. În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Din octombrie 2009, a fost înaintat, prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, la gradul de general cu patru stele în rezervă.