Ministrul Justiției vrea Parchet Antimafia din DNA și DIICOT

Ministrul Justiției vrea Parchet Antimafia din DNA și DIICOT

Raluca Prună, ministrul Justiției, a făcut, ieri, mai multe declarații care au încins spiritele, atât în sălile de judecată cât și în spațiul public. Invitată la o emisiune tv, Raluca Prună a susținut că, în viitor, DNA se va uni cu DIICOT și că legea privind răspunderea magistraților „reprezintă un atac direct şi nenuanţat la independenţa Justiţiei”

Reorganizarea DIICOT pe modelul DNA a fost făcută şi în perspectiva în care, pe termen lung, cele două parchete specializate ar putea fi reunite într-o singură structură, a afirmat ministrul Justiţiei, Raluca Prună. „Am făcut din DIICOT, instituţional vorbind, exact ceea ce este şi DNA-ul. Şi am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu ştiu, este de presupus că în 10 ani, nu ştiu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite întruna singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (...) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă şi de corupţie şi de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung”, a declarat Raluca Prună miercuri, la Adevărul live, potrivit Agerpres. ro.

Schimbări de competențe la DIICOT, făcute pe genunchi

Ministrul Justiţiei a anunţat, pe 16 noiembrie, că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care reglementează activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, apreciind că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT „în oglindă la nivelul DNA”. „Am adoptat o ordonanţă de urgenţă care optimizează managementul, structura şi organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanţă care aduc un plus de valoare activităţii DIICOT se referă cu specificitate la întărirea şi la eficientizarea funcţiei de conducere a Direcţiei, la îmbunătăţirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuţii pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, a criminalităţii organizate, care de cele mai multe ori finanţează acest fenomen”, a afirmat Raluca Prună, întrun briefing la Palatul Victoria. Potrivit acesteia, prin ordonanţa adoptată s-a urmărit, de asemenea, „o creştere a eficacităţii urmăririi penale prin consolidarea unei capacităţi de efectuare a investigaţiilor financiare şi prin completarea personalului Direcţiei cu lucrători de poliţie judiciară”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea privind răspunderea magistratului nu e dorită de MJ

Discuţiile din spaţiul public cu privire la iminenţa unei legi a răspunderii magistratului reprezintă un atac direct şi nenuanţat la independenţa justiţiei, consideră ministrul Justiţiei, Raluca Prună. “Eu iau toate aceste discuţii cu privire la iminenţa unei legi a răspunderii magistratului ca pe un atac direct şi absolut nenuanţat la independenţa justiţiei din România. De ce spun asta? La momentul la care noi vorbim şi la care nu avem o lege specială a răspunderii magistratului, nu înseamnă că nu avem dispoziţii în lege cu privire la răspunderea magistratului”, a declarat Raluca Prună ieri, la Adevărul live, arată Agerpres.