Ministrul Sănătății: "În buget includem și testarea hipoacuziei la nou-născuți și cea genetică pentru bolnavii de cancer"

Ministrul Sănătății: "În buget includem și testarea hipoacuziei la nou-născuți și cea genetică pentru bolnavii de cancer"

Nicolae Bănicioiu a declarat astăzi că a solicitat o creștere de buget pentru Sănătate și se așteaptă să primească mai mulți bani.

Ministrul Sănătăţii, Nicoale Băcioiu, a declarat că bugetul pentru 2014 a fost de 4,4 miliarde de lei și că pentru 2015 a cerut mai mulți bani pentru a putea include creșterile salariale anunțate, menținerea burselor de merit pentru rezidenți, dar și finanțarea unor programe de sănătate noi.

"Banii sunt o problemă pană la un anumit punct. Problema este cum gestionezi aceşti bani ca să ajungă pe ceea ce trebuie să fie cheltuiţi. Nu cred că, cu cât ai mai mulţi bani, problemele se rezolvă. Noi trebuie să facem un mecanism care să funcţioneze. La medicamente, nu am vorbit de suplimentarea de buget, pentru că noile molecule nu au adus cheltuieli suplimentare de buget. Noi am cerut un buget mai mare şi discutăm cu Ministerul de Finanţe. L-am fundamentat foarte bine şi trebuie să avem o colaborare foarte bună instituţională, dar şi a miniştrilor de resort. Am solicitat o creştere şi mă aştept ca bugetul să fie peste 4,4 - 4,5 milioane de lei. (....) Consider o prioritate majoră bugetul alocat pentru programe naţionale de sănătate, unde prevedem o creştere suplimentară, pentru a elimina sincope şi disfuncţii, de la 740 milioane de lei la 882 milioane de lei în 2015", a declarat Bănicioiu, citat de Mediafax.

Nicolae Bănicioiu a precizat că dorește să reia programulde fertilizare in vitro. De asemenea, să includă în buget  partea de testare a hipoacuziei la nou-născuţi, precum şi o suplimentare de buget pentru programul de cancer prin introducerea testării genetice. Referindu-se la testările genetice pe partea de oncologie, ministrul Sănătăţii a explicat că acestea sunt valabile pentru leucemie şi se doreşte ca în anul viitor să nu apară sincope, dar că şi alte tipuri de cancer ar putea beneficia de astfel de testări.

Ne puteți urmări și pe Google News