Ministrul Sănătăţii oferă explicaţii cu privire la lipsa medicamentului Lanvis din spitale: "Probabil că cel târziu la începutul sătpmânii viitoare, dacă nu mai rapid, veţi vedea o soluţie"

Ministrul Sănătăţii oferă explicaţii cu privire la lipsa medicamentului Lanvis din spitale: "Probabil că cel târziu la începutul sătpmânii viitoare, dacă nu mai rapid, veţi vedea o soluţie"

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii a explicat care este situaţia cu privire la lipsa din spitale a medicamentului Lanvis, utilizat pentru tratarea leucemiei. Ministrul Sănătăţii a menţionat că această criză se datorează problemelor de raportare, monitorizare şi gestionare a medicamentelor, precizând că cel târziu la începutul săptămânii viitoare va prezenta soluţiile în acest caz, informează Digi24.

Vlad Voiculescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia tensionată generată de lipsa medicamentului Lanvis din spitale ar fi fost semnalată chiar de anul trecut, când producătorul a anunţat că are probleme de producţie.

”E important  de înţeles desfăşurarea lucrurilor. Producătorul a anunţat de anul trecut deja că are probleme de producţie. Ăsta e un lucru care se întâmplă oriunde în lume. Ce nu se întâmplă oriunde în lume şi nu ar trebui să se mai întâmple şi la noi este ca spitalele să stea până în ultimul moment şi ca ministerul, respectiv autorităţile centrale care pot acţiona să nu ia măsuri din timp pentru a se asigura că există medicamentele necesare atunci când sunt necesare (...) E o chestiune în primul rând de raportare, să ştim unde e problema, după care  e o problemă de monitorizare şi de gestionare a acestor resurse, lucru la care lucrăm. Probabil că cel târziu la începutul sătpmânii viitoare, dacă nu mai rapid, veţi vedea o soluţie”, a spus Vlad Voiculescu."

Potrivit sursei citate, producătorul britanic al medicamentului Lanvis a notificat recent că producţia a fost întreruptă şi că nu va fi reluată decât în luna ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Noi am primit o informare pe data de 18, reportajul  respectiv în media a ajuns în data de 20. Două zile nu sunt în niciun fel, în nicio ţară din lume, suficiente pentru Ministerul Sănătăţii să pornească o întreagă procedură de import. Trebuie să ne asigurăm că aceste raportări se fac la timp (...) În cazul acesta specific, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucureşti, care e fix în aceeaşi curte. Deci practic trebuia întrebat la spitalul vecin. Poate că nu era responsabilitatea medicului, poate că e o chestiune managerială, poate că trebuia noi la minister să acţionăm şi să sunăm la spitale, ceea ce am făcut. Am aflat unde există medicamente în toată ţara şi am adus 100 de tablete de la Constanţa. La Constanţa erau pe stoc şi nu erau folosite.”