MINUNILE BOBOTEZEI: Povestea femeii care ŞI-A ÎNSURAT băiatul cu ajutorul aghiasmei

MINUNILE BOBOTEZEI: Povestea femeii care ŞI-A ÎNSURAT băiatul cu ajutorul aghiasmei

Bucureştenii care au luat apă sfinţită de la Patriarhie vor să scape de boli şi de farmece. La doar câteva grade în termometru, s-au făcut fleaşcă sub busuiocul Preafericitului Daniel.

Mirosul de busuioc te păleşte cum ieşi de la metrou. Dealul ce urcă la Mitropolie e ocupat de vânzători de "flori sfinte", invalizi şi cerşetori. "Ascultă Sfânta Liturghie şi pe urmă întinzi mâna", e apostrofată scurt o cerşetoare. Grupaţi pe două rânduri, credincioşii sunt în număr mai mic decât la moaşte. Şi echipajele de intervenţie sunt "slăbuţe": o ambulanţă, o autospecială şi câteva zeci de jandarmi. Enoriaşii bolnavi sau friguroşi au preferat bisericile de cartier, iar cei care au vrut să ia "caimacul" au venit la Patriarhie. La magazinul de la intrare, se vând recipiente la suprapreţ: 5 lei. Enoriaşa care vrea nepoţi Doamna Tatiana Iscru, 63 de ani, e nelipsită de la Patriarhie de când era copilă. Spune că apa sfinţită a făcut minuni pentru ea şi familie. Pentru că n-a crezut, soţul a murit de cancer. După ce i-a dat să bea aghiasmă, băiatul cel mare şi-a găsit aleasa. "Acum nu poate să aibă copii şi lupt la Maica Domnului să reuşească. Celălalt băiat e necăsătorit şi mă rog şi pentru el să-şi găsească o fată", povesteşte doamna Tatiana, în timp ce i se preling lacrimi pe obraz. A avut probleme cu coloana, iar apa băută pe stomacul gol a pus-o pe picioare, la propriu. Cura de 14 zile cu aghiasmă Când va ajunge acasă, doamna Tatiana va înmuia prima dată busuiocul în apa sfinţită şi va stropi prin "locurile importante". N-a gustat nimic azi, ca să poată bea din apa-minune. "E păcat să bei pe burta plină", atrage atenţia femeia. Înfofolită cu palton şi căciulă de blană, doamna Silvia Topor, 75 de ani, dezvăluie secretul longevităţii sale: apa sfinţită. În câteva minute, te învaţă tot ritualul. Diferenţa dintre apa de la robinet şi cea din butoaiele albastre e că ultima nu se strică. "Ţine şi doi-trei ani, condiţia e să nu stea în plastic, ci în sticlă. Timp de 14 zile, o bei pe stomacul gol sau te poţi spăla şi pe faţă cu ea. Restul o poţi folosi numai la zile mari. E bună pentru casă, sănătate şi multe altele", e convinsă enoriaşa, care a scăpat de răutăţile de la serviciu cu apa sfântă. "Lucram la Banca Naţională şi erau multe probleme". "Procedura" de sfinţire începe la 12.00 şi durează jumătate de oră. "Acum trebuie să-şi bage mâinile în apă", strigă o enoriaşă experimentată. Preafericitul nu uită să pomenească şi de Catedrala Mântuirii Neamului. Slujba e transmisă şi la difuzoare. Când soborul, în frunte cu Patriarhul, coboară în mulţime, mâinile se ridică instantaneu. "Să ne ude şi pe noi, că aşa e bine", se înghesuie un enoriaş.

Fără apă sfinţită la robinet, la Timişoara! După mai bine de un deceniu în care timişorenii au primit Aghiasma Mare de Bobotează la robinete, anul acesta s-au înghesuit la biserici. Compania locală de apă, Aquatim, a renunţat la tradiţia ce datează din anii ,90, pe motiv că nu a reuşit organizarea slujbei, date fiind zilele libere de Sărbători. De obicei, un preot ajungea la Uzina de apă şi sfinţea rezervoarele. Peste 1.000 de timişoreni au asistat, ieri, la slujba de Bobotează şi au aşteptat apoi minute în şir să primească apa sfinţită. (Georgeta Petrovici)

Ne puteți urmări și pe Google News