Minunile Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: “Fata mea era oarbă. După ce-am adus-o la Sfânt, a deschis ochii”

Minunile Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: “Fata mea era oarbă. După ce-am adus-o la Sfânt, a deschis ochii”

Sute de credincioși din țară au venit să se închine la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Ca în fiecare an, în ajun de Sânziene, mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din centrul municipiului Suceava s-a umplut de pelerini veniți încă de astăzi dimineață pentru slujbele religioase și procesiunea care va avea loc marți pe străzile orașului.

Luni seară, slujba de priveghere, în cinstea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou. Slujba a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Racla cu moaștele sfântului a fost scosă în curtea mănăstirii, sub un baldachin, iar pelerinii, mulți dintre ei bătrâni, unii în scaune cu rotile, au stat la rând pentru a le atinge și a se ruga, primind de la preoți iconițe sfințite și flori de sânziene. Se rugau pentru copiii aflați în suferință, pentru sănătate și pentru rudele plecate la muncă în străinătate.

„Am o fată, care doi ani nu a văzut şi tare ne-am chinuit cu ea. Într-o noapte am visat-o pe Maica Domnului, care mi-a spus să vin la Sfântul Ioan cel Nou să mă rog. Era pe timpul lui Ceauşescu. Nu ne prea lăsa atunci să ne rugăm. Am adus-o aici la Sfânt şi fata a deschis ochii. Acum este măritată, este bine. Mare milă şi-a făcut Bunul Dumnezeu şi Sfântul Ioan cu noi”, mărturisește Lucreția Șpaniuc, o bătrână de 77 de ani, din comuna suceveană Stulpicani.

Ion Romaniuc, 76 de ani, a venit de la  Paşcani: „Am venit la mănăstire singur, doar pentru rugăciune, să mă închin. Mă rog pentru sănătate, mai ales că am un băiat în spital. Vin aici de vreo 10 ani. Am simţit puterea rugăciunii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din județul Iași, de la Hârlău, a venit și Elvira Lungoci: “Pot să nu am nici un ban în buzunar, dar cu două săptămâni înainte de sărbătoare trebuie să fac tot posibilul să vin. Am luat puţină mâncare de acasă, nu am venit aici să ne îngrăşăm. Aici timpul trece altfel şi plecăm cu sufletele vindecate. Nu ne rugăm pentru averi, ci pentru linişte şi sănătate”.

5.000 de sarmale şi sticle cu apă, oferite de primar pelerinilor

A devenit o tradiție ca în ajun de Sânziene, când încep și Zilele Sucevei, primarul municipiului, Ion Lungu, și familia sa să ofere pelerinilor 5000 de sarmale şi 5000 de sticle de apă. Fiecare credincios a primit pachet cu sarmale calde, de post, pâine și câte o sticlă de apă.

 „Conform tradiţiei, pentru al 10 -lea an consecutiv, eu şi familia mea împărţim sarmale. Este o încercare de a sensibiliza populaţia municipiului Suceava, să fim gazde bune la hramul Sucevei şi mă bucură faptul că am văzut foarte multe gospodine care au venit cu oale de sarmale, cu bucate de acasă, pentru a servi pelerinii care vin din alte localităţi, în special din Maramureş. Este un gest de normalitate, caracteristic bucovinenilor”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.Mare parte dintre pelerini au fost cazați peste noapte în căminele unor colegii din oraș, însă mulți au preferat să-și petreacă noaptea în curtea mănăstirii, sub cerul liber.