Editura Evenimentul si Capital

Mirajul cremelor care promit tinerețea fără bătrânețe | LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII UNUI MEDIC

Dana Miricioiu
Autor: | | 0 Comentarii | 1594 Vizualizari

Delicate, fine, protectoare. Îți descrețesc fruntea în fiecare dimineață. Și îți dau sentimentul că te întineresc pe zi ce trece. Unii le consideră minune pe pământ, alții își pun încrederea că le vor aduce tinerețea fără bătrânețe. Și pur și simplu nu pot trăi fără ele…

Dacă aș vorbi despre femei, atunci poate că ar fi adevărat. Dar vorbesc depre creme. Banalele creme de față. Care întorc pe toate fețele speranțele, idealurile de frumusețe, rafturile magazinelor și buzunarele oamenilor.

Am citit un articol care enumera calitățile unei astfel de creme minune: îndepărtează ridurile, regenerează pielea, întârzie îmbătrânirea pielii, tratează cicatricile după acnee, luminează cercurile din jurul ochilor și vindecă rozaceea. Ah, uitam. Şi hidratează intensiv pielea.

Haideți să vedem cum stau lucrurile cu aceste creme. Şi pornesc în a spune asta, fiind o persoană care foloseşte zilnic atât creme pentru față, cât şi creme pentru corp.

Pentru a avea aceste efecte minune, cremele trebuie să îndeplinească două mari cerințe: să aibă calitățile unui „medicament” şi să cuprindă în compoziția lor particule speciale, denumite nanoparticule, care facilitează pătrunderea lor prin stratul superficial, cornos al pielii, direct în stratul mijlociu, denumit derm. Pot oare dermato- cosmeticele să aibă aceste calități? Nu. Dacă le-ar fi avut, atunci ar fi intrat în categoria medicamente.

FDA atrage din nou atenția asupra folosirii abuzive şi nejustificate a denumirilor „anti- rid” şi „anti-aging”, folosite de companiile producătoare, oricare ar fi ele: de la banalele creme din supermarketuri şi farmacii şi până la cele mai sonore brand-uri cosmetice. FDA a avertizat în nenumărate rânduri că, pentru a avea aceste calități, cremele trebuie să acționeze la nivelul genomului. Lucru care este prea departe de adevăr.

Şi hai să vedem de ce cremele anti-rid poartă o denumie supra-estimată: ridul este produs în piele fie prin mişcările repetate ale unor muşchi, care foarfecă în acelaşi loc pielea, provocând rupturi în fibrele elastice, fie prin pierderea din structura pielii a constituenților importanți (acid hialuronic, colagen). Aşadar, aceste riduri nu pot fi îmbunătățite decât prin „îmblânzirea” muşchilor care au dus la apariția lor sau prin suplimentarea golurilor din piele cu substanțele care au dispărut.

Pot colagenul şi acidul hialuronic din creme să intre prin piele şi să reumple ridul format? Nici vorbă, pentru că moleculele sunt atât de mari încât nu au cum să pătrundă prin stratul extern al pielii şi să umple ridul. Componentele lor rămân blocate pe stratul extern al pielii. Unde formează doar un film protector.

Cremele anti-îmbătrânire sunt la fel de supraestimate. Pielea îmbătrâneşte pe zi ce trece, iar pentru a stopa acest mecanism determinat genetic, ar trebui ca acei aşazişi constituenți anti-aging să ajungă la nivelul genelor şi …să le oprească din evoluție. Înșiși geneticienii lucrează din greu la acest mecanism.

Și acum, deliciul fiecărei dimineți: crema care hidratează pielea. Nicio cremă nu poate să redea dermului hidratarea. Pentru că hidratarea pielii constă în existența și persistența în derm a unei cantități de acid hialuronic care să rețină apa, exact ca un burețel. Ori cremele nu pot trece dincolo de bariera externă. Singura modalitate de a avea o piele hidratată este de a asigura pielii necesarul de acid hialuronic. Iar asta nu se face decât prin introducerea direct în derm a acidului hialuronic - substanța din piele care atrage și care reține apa. Lucrul acesta nu se întâmplă decât prin injectarea lui direct în derm. Așa cum se injectează și pentru buna funcționalitate a articulațiilor.

Și încă ceva: aplicarea în exces a cremelor poate avea efectul de a inhiba exfolierea la timp a epidermului, fapt care duce la sufocarea pielii sub propriile celule moarte și apariția afecțiunilor de care ne ferim: o piele cu aspect tern, acnee sau cuperoză.

Așadar, nu renunțați la creme. Ele asigură pentru câteva ore stratul lipidic protector, care este îndepărtat după spălarea pe față sau din cauza agresiunilor din mediul extern. Aveți însă grijă ce alte așteptări aveți de la ele. Dacă le folosiți pentru ca ridurile sa vă dispară, pielea să fie mai tânără, mai netedă și lipsită de imperfecțiuni, atunci așteptați minuni care nu se vor întâmpla.
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro