Mircea Dolha(PNL), despre vizita în Norvegia:"Vom merge inclusiv la unităţile de învăţământ să întrebăm educatoarele, profesorii cum sunt aceşti copii, dacă au venit plângând la şcoală"

Mircea Dolha(PNL), despre vizita în Norvegia:"Vom merge inclusiv la unităţile de învăţământ să întrebăm educatoarele, profesorii cum sunt aceşti copii, dacă au venit plângând la şcoală"

O delegaţie alcătuită din membri ai Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor va face săptămâna viitoare o deplasare în Norvegia pentru a vorbi cu familiile Botnariu şi Nan, cu vecinii familiei Botnariu, cu autorităţi şi parlamentari norvegieni, cărora le vor solicita să îşi armonizeze legislaţia referitoare la protecţia copilului cu cea europeană, a anunţat joi vicepreşedintele acestei comisii Mircea Dolha.

Potrivit lui Dolha din delegaţia condusă de el vor mai face parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai, iar vizita în Norvegia va fi făcută în perioada 19-22 ianuarie.

"Ne vom deplasa la familia Botnariu acasă, vrem inclusiv să luăm contact cu vecinii acestei familii, ne vom întâlni cu reprezentanţi ai Parlamentului norvegian dar şi cu comunităţile de români din Norvegia. Vom avea de asemenea întâlnire cu un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, apoi cu conducerea Departamentului pentru copii, tineri şi familie. Vom merge inclusiv la unităţile de învăţământ să întrebăm educatoarele, profesorii cum sunt aceşti copii, dacă au venit plângând la şcoală, dacă au fost loviţi şi să ni se prezinte şi nişte dovezi. Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vrem un singur lucru, să aflăm adevărul, nu mergem acolo nici să acuzăm familia Botnariu, nici să acuzăm autoritatea pentru protecţia copilului", a precizat Dolha într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că deputaţii au constatat "cu nemulţumire" că există o barieră extrem de groasă ridicată în comunicarea părţii norvegiene şi partea română care are nevoie de informaţii, inclusiv presa din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vrem să aflăm dacă s-au respectat toate normele legale în acest caz, dar şi în alte cazuri şi că aceşti cetăţeni români sunt bine reprezentaţi, mai mult decât a putut să o facă până în prezent Ambasada României de acolo, Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României care poartă un dialog diplomatic cu foarte multe mănuşi de catifea groase. Noi parlamentarii suntem obligaţi să arătăm cetăţenilor români aflaţi în afara ţării că sunt reprezentaţi de noi, vom avea un dialog fără mănuşi şi cu ministerul de resort şi alte instituţii. Cred că este important ca parlamentarii să vadă drama prin care trec aceste familii, ambasadorul de acolo sau miniştrii nu o meargă niciodată în satul respectiv să vorbească cu vecinii, noi putem acest lucru şi nu ne poate interzice nimeni şi nici nu ne poate aresta", a precizat Dolha.