Mircea Geoană și sponsorizările penale l-au trimis în pușcărie pe Ioan Niculae

Mircea Geoană și sponsorizările penale l-au trimis în pușcărie pe Ioan Niculae

Finanțările ilegale ale campaniilor duc direct la închisoare

Un sistem de finanţare care nu funcţionează decât pe hârtie i-a adus atât pe politicieni cât și pe oamenii de afaceri dispuși să plătească campanii electorale, în fața legii. Printre politicienii care au avut probleme penale cu banii pentru partid se află și fostul premier Adrian Năstase, condamnat în cazul „Trofeul calității”. Un alt exemplu este cel al fostului ministru Gabriel Sandu, cercetat în „Microsoft”, care a reclamat de mai multe ori că trebuia să plătească PDL cinci milioane de euro.

Ultimul caz de acest gen s-a consumat ieri la Curtea de Apel București unde finanțatorul și negociatorul unei „sponsorizări” ilegale au fost condamnați cu executare. Cei doi sunt Ioan Niculae, cunoscut drept „regele Agriculturii” și Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al CJ Brăila. În timp ce Niculae încerca să explice magistraților că nu a dat niciodată bani pentru posturi în Guvern, cel care se visa președinte în 2009, Mircea Geoană își lansa programul noului partid la Parlament. Oficial, Ioan Niculae nu apare ca sponsor al PSD, în 2009. Cu toate acestea, procurorii DNA au demonstrat că cel puțin 150.000 de euro au ajuns în conturile partidului prin intermediul unui contract fals către INSOMAR, fosta firmă de sondaje publice controlată dar neasumată de Sorin Ovidiu Vîntu. Miliardarul Niculae a primit 2 ani și jumătate de închisoare, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la 3 ani închisoare, Gheorghe Teodorescu și Viorel Bărac au fost condamnați la 2 ani și jumătate de închisoare, toate pedepse cu executare. Lui Niculae i s-a confiscat 641.000 de lei, contravaloarea studiului „fantomă”.

La ultimul termen al procesului, miliardarul a cerut să mai dea o declarație în dosarul „Mită la PSD”. La fel și fostul director al INSOMAR, Gheorghe Teodorescu. Ambii au ținut să precizeze în fața judecătorilor care a fost rolul lor în campania electorală a lui Mircea Geoană, la alegerile prezidențiale din 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atac la politician

Coincidență, ambii l-au „dojenit” pe fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, pentru că ar fi îndrăznit să spună neadevăruri despre ei. La termenul anterior, Hrebenciuc a povestit cum Geoană l-a trimis la Niculae să-i ceară bani pentru a plăti mai multe sondaje de opinie pentru PSD. Ioan Niculae a recunoscut, pentru prima dată, că a fost contactat de Hrebenciuc pentru a finanța PSD și că a fost de acord cu două condiții: plata să se facă în baza unui contract și prin virament bancar. Procurorul DNA a cerut judecătorilor să constate că miliardarul și-a nuanțat prima declarație deoarece, până în acest moment, nu a recunoscut că ar fi fost implicat în finanțarea vreunei campanii electorale.

Niculae a povestit judecătorilor cum i-a venit ideea de a investi în imobiliare și cum a ajuns la INSOMAR pentru a comanda un studiu privind piața construcțiilor din România.

Declarația cheie

La termenul din 19 martie, Viorel Hrebenciuc (foto) a declarat că de finanțarea campaniei electorale pentru prezidențialele din 2009 s-a ocupat Mircea Geoană și apropiații acestuia, Ionuț Costea și Ion Bazac. „În acest context, Geoană m -a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanțarea campaniei. Nu a vrut sa discute cu Costea”, a spus Hrebenciuc. Fostul deputat PSD a povestit că s-a întâlnit cu Niculae, pe care l -a rugat în numele lui Geoană să plătească sondajele la INSOMAR. „Niculae a fost de acord”, a declarat acesta. Apoi a discutat cu Gelu Teodorescu, director la INSOMAR. „Nu pot preciza dacă Geoană m -a trimis la Niculae pentru o finanțare legală sau nelegală. În principiu, era legală. Niculae a vrut să facă plata prin bancă. Eu discutam cu alți finanțatori doar când eram trimis”, a precizat Hrebenciuc. El a spus că Geoană știa exact modalitatea de finanțare a sondajelor care-l priveau și că se consulta cu SOV pe problema asta.

Prietenii din comunism

„I-am spus lui Hrebenciuc că aș putea să sponsorizez, dar banii să fie virați prin bancă. A rămas că mă caută ulterior. Nu a mai revenit(...) Nu este adevărat că nu am vorbit cu Ionuț Costea. Îl știam mai bine decât pe Hrebenciuc. La finalizarea fabricii de la Zimnicea am apelat la Eximbank pentru sprijinirea unui contract. Dacă doream să sponsorizez un partid o puteam face legal, fără să risc nimic. Bărac Viorel mi-a fost director înainte de ,89 în comerțul exterior. Nu ar fi acceptat să facă ceva ilegal niciodată. Pe Bunea Stancu îl știu din 1978, soțiile noastre fiind din același sat de lângă Brăila și chiar sunt rude între ele„ Bunea Stancu în fața judecătorilor.

Baronul de Brăila vindea funcții în Guvern pe bani grei

Aseară, Curtea de Apel București s-a pronunțat în acest caz la numai patru ore după terminarea procesului. Hotărârea este definitivă și executorie. Tot ieri, fostul director al INSOMAR, Gheorghe (Gelu - n.r) Teodorescu, a susținut în fața judecătorilor că i-a vândut lui Niculae studiul privind construcțiile din țară după ce, inițial, îl făcuse pentru o altă societate.

A arătat că Hrebenciuc a venit la el pentru un sondaj, dar voia ca acesta să fie realizat gratis. Nu a fost de acord și i-a cerut să facă un contract. Despre INSOMAR, Teodorescu susține că nu aparținea lui Sorin Ovidiu Vîntu și i-a trimis pe judecători să verifice asta la Registrul Comerțului.

Totuși, se știe că celebra firmă a lui Vîntu, GELSOR, a fost botezată după numele celor doi prieteni vechi din Roman, Gelu și Sorin. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu (foto) şi-a folosit influenţa de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD, pentru a obţine 1 milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială din 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană. În schimbul banilor, Ioan Niculae ar fi solicitat ca să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul Transgaz şi Romgaz. Niculae ar fi apucat să plătească 150.000 de euro sub forma unui contract cu INSOMAR, contract care ar fi prevăzut un studiu privind construcțiile din România. DNA susține că nu există un asemenea document. Pe fond, inculpații au fost achitați de Judecătoria Sector 1, pe motiv că fapta nu există. Decizia a fost luată de o judecătoare care are un teren în arendă la o firmă a lui Niculae.

Cum s-a dezis de Vanghelie

Președintele PSRO, Mircea Geoană, a lansat, ieri, proiectul politic „România socială”. Marii absenți au fost partenerul alături de care a lansat platforma, Marian Vanghelie, și Oana Mizil.

În timp ce procurorii DNA cereau pedepse cu închisoare pentru inculpații din dosarul „Mită la PSD”, președintele Partidului Social Românesc (PSRO), senatorul Mircea Geoană, lansa proiectul politic „România socială”. După ce a fost exclus din PSD, Geoană și-a găsit un aliat: primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, alături de care a lansat, în urmă cu două luni, o nouă platformă politică, care a stat la baza PSRO. Însă, de la evenimentul de ieri, marii absenți au fost edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie, și iubita acestuia, Oana Niculescu Mizil.

După ce și-a înființat partidul cu ajutorul lui, senatorul PSRO se dezice de primarul Sectorului 5

Dacă lipsa lui Vanghelie este una motivată, el fiind arestat preventiv în dosarul de corupție în care este urmărit penal, Oana Mizil nu a luat parte la lansarea proiectului, deși, luni, aceasta a fost surprinsă de reporterii EVZ pe holurile Senatului, precizând că a participat la o ședință de partid. Ba mai mult de atât, Mircea Geoană a evitat, ieri, să răspundă tranșant dacă Marian Vanghelie și Oana Mizil fac parte din PSRO, arătând că partidul a fost înființat, juridic, doar de câteva zile, iar conducerea lui se află în sala unde se desfășura conferința de presă. „Toată lumea care a putut să aibă o contribuție nu putem și nici nu este frumos să o negăm, dar, evident, pur juridic și pur politic aceasta este echipa de conducere a partidului nostru. Citiți în criteriile noastre de integritate și veți avea toate răspunsurile pe care le căutați”, a spus Geoană. „Propunem un sistem obligatoriu de verificare comună din partea ANI, DNA și SRI, prealabil oricărei candidaturi sau numiri în funcții publice”, se arată pe site-ul partidului.

Donații ofi ciale de 2 milioane euro

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, candidatul Geoană a beneficiat, în 2009, de donații în valoare de circa opt milioane de lei (două milioane de euro). La acestea se adaugă banii strânși de PSD-PC, 3,5 milioane lei. Printre firmele care i-au finanțat campania la președinție se numără Topcont Invest, care a donat 10.000 de lei. Potrivit Registrului Comerțului, 80% din acțiunile acestei firme erau deținute de Mihaela Geoană. Donația a fost făcută după primul tur al alegerilor. Pe lista donatorilor către PSD s-a aflat deputatul Robert Negoiță, care a cotizat 320.000 lei, în 2009. Ionuț Negoiță, fratele său, a donat și el 200.000 de lei. Un alt sponsor generos a fost vicepreședintele PSD Sector 1 Ioan Arnăutu, care a dat 170.400 de lei bugetului Alianței PSD+PC, iar alți 130.000 de lei direct PSD. (Mircea Marian)