MIȘCARE BOMBĂ a lui Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria: "Studiem posibilitatea de a da în judecată Ministerul Sănătății pentru BLOCAREA TRANSPLANTULUI PULMONAR”

Dr Narcis Copcă (în fața icrofoanelor) și echipa de specialiști cu ajutorul căreia și-a propus să realizeze primul transplant pulmonar din România FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 13 Comentarii | 2089 Vizualizari

Ancheta EvZ cu privire la situația transplantului pulmonar din țara noastră continuă. Iritat de poziția fermă a lui Vlad Voiculescu, ministrului Sănătății, care refuză să dea bani pentru realizarea primului transplant pulmonar din istoria medicieni românești până nu se lămuresc lucrurile cu privire la acreditarea centrului de la „Sfânta Maria, dr Narcis Copcă contraatacă

Dezvăluirile legate de problema transplanturilor, publicate în exclusivitate de EVZ, au evidențiat, de mai bine de două săptămâni, o parte din carențele majore ale sistemului românesc de sănătate, dar și războaiele care se poartă în lumea medicală dâmbovițeană. Scindată în două tabere principale - una care luptă pentru realizarea transplantului pulmonar și în România și care susține că proiectul de la Spitalul Sfânta Maria este viabil, iar alta care e convinsă că nu suntem încă pregătiți pentru aceste operațiuni, direcționând pacienții către Clinica AKH din Viena. Ambii opozanți, reprezentați de dr Narcis Copcă, respectiv Vlad Voiculescu, se erijează în apărători ai pacienților români.„Trimitem lupul în vizită la stână?”

În ce stadiu este acum această bătălie? Ministrul Sănătății tocmai a primit aprobarea Primăriei Generale a Capitalei, reprezentate de Gabriela Firea, ca la începutul celei de-a doua săptămâni a acestei luni, mai precis pe 8 și 9 decembrie, să trimită în control la „Sfânta Maria” o comisie internațională care să verifice dacă centrul pulmonar de aici corespunde condițiilor de transplant. În paralel, dr Narcis Copcă își prezenta echipa de specialiști care ar urma să asigure bunul mers al operațiunii de transplant, dar și infrastructura aferentă. Comentând vestea că spitalul pe care-l conduce va fi verificat de inspectori străini, Narcis Copcă a avertizat: „Să vedem despre ce este vorba și cu acești specialiști străini, pentru că, dacă provin de la Eurotransplant sau de la AKH Viena, vom contesta la Parchet alcătuirea acestei comisii. Păi, ce facem? Trimitem lupul în vizită la stână? Să nu uităm că acești specialiști ar avea tot interesul ca România să doneze în continuare organe către Eurotransplant. Dacă specialiștii propuși de Ministerul Sănătății chiar provin din acea organizație sau clinică, întreb și eu - care este baza legală, ce drept au ei să verifice un spital românesc?”.

Plângere penală și proces în civil

Mai departe, dr Narcis Copcă a punctat: „Am depus deja plângere penală împotriva ministrului Vlad Voiculescu, plângere în care este acuzat de abuz în serviciu. Să nu uităm că a murit un pacient la începutul lunii octombrie! În prezent, studiem și posibilitatea de a da în judecată Ministerul Sănătății, în civil, pentru blocarea transplantului pulmonar în România. Am văzut că reprezentanții ministerului au returnat zeci de milioane de lei la buget, n-au avut pe ce să-i cheltuiască... Vă dați seama? Iar Spitalul Sfânta Maria n-a primit 90.000 de euro pentru o inițiativă istorică...”.

2.500 de lei - tratamentul post transplant

Într-un răspuns la o solicitare oficială a Agenției Naționale de Transplant, datată 10 mai 2016, conducerea Spitalului Sfânta Maria menționa costul mediu/ vizită/pacient post transplant, acesta fiind apreciat la 2.500 de lei. În continuare, se menționa clar că Spitalul Sfânta Maria va avea posibilitatea și capabilitatea să efectueze controlul post transplant tuturor pacienților transplantați. Ministrul Vlad Voiculescu contestă tocmai acest lucru, opinând că unitatea medicală bucureșteană n-ar fi în stare să realizeze aceste acțiuni post transplant, deosebit de importante pentru șansele pacienților la o viață nouă.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi