Mişcări de trupe NATO care îl încolţesc pe Putin. E fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece. Ce rol joacă România

Mişcări de trupe NATO care îl încolţesc pe Putin. E fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece. Ce rol joacă România

Chiar în săptămâna în care Putin s-a scufundat cu batiscaful în Marea Neagră, avioanele de război ale NATO vor lansa peste 1.000 de parașutiști și echipamente în cadrul celui mai amplu exerciţiu aerian al Aliaţilor de la sfârşitul Războiului Rece.

Aproape 5.000 de militari din 11 țări membre ale NATO participă începând de sâmbătă la cel mai mare exercițiu aerian al Alianței în Europa de la încheierea Războiului Rece, care se desfășoară pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei și României, scrie cotidianul britanic The Telegraph, citat de Agerpres.

'' 'Swift Response 15' este cea mai mare acțiune de antrenament aerian a Aliaților de pe continent de la sfârșitul Războiului Rece'', indică un comunicat al armatei americane din Grafenwohr, în sudul Germaniei.

Potrivit sursei, peste 4.800 de militari din 11 țări membre ale NATO (Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie și SUA) participă timp de patru săptămâni, până pe 13 septembrie, la ''operațiuni aeropurtate multinaționale simultane'' pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei și României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul exercițiului este de a ajuta forțele aliate de reacție rapidă să acționeze în comun și ''să demonstreze capacitatea Alianței de a desfășura trupe rapid și de a interveni în sprijinul menținerii unei Europe puternice și sigure'', se precizează în comunicatul armatei americane.

Partea cea mai importantă a exercițiului va avea loc pe 26 august, când avioane de război ale Aliaților vor lansa peste 1.000 de parașutiști și echipamente în zona de antrenament Hohenfels, în Germania. Manevre similare vor avea loc în aceeași zi în Bulgaria, la baza de antrenament Novo Selo.

După ce s-a plimbat cu minisubmarinul în Marea Neagră, pe litoralul regiunii anexate Crimeea, Vladimir Putin a formulat acuzaţii la adresa Administraţiei Ucrainei. "Din păcate, asistăm la escaladarea conflictului, iar vina nu este a miliţiilor din regiunea Donbas, ci a părţii adverse", a acuzat preşedintele rus. "Sper că nu vor fi confruntări de amploare", a insistat Putin. Confruntările armate s-au intensificat în ultimele zile în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.