MISCĂRILE SRATEGICE pe care le face VLADIMIR PUTIN în Marea Neagră după ACTIVAREA bazei militare de la Deveselu

MISCĂRILE SRATEGICE pe care le face VLADIMIR PUTIN în Marea Neagră după ACTIVAREA bazei militare de la Deveselu

Pe fondul pasivităţii NATO, Rusia a consolidat în ultimii ani prezenţa militară din zona Mării Negre, scrie publicaţia Financial Times, citându-l pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avertizat în mai multe rânduri că Marea Neagră riscă astfel să devină “lac rusesc”.

"Cu două luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, multe state membre ale Alianţei sunt îngrijorate că Rusia îşi extinde prezenţa militară asupra întregii regiunii a Mării Negre", notează FT într-un articol intitulat "Ambiţiile militare ale Rusiei fac valuri în Marea Neagră".

Jurnaliştii Sam Jones şi Kathrin Hille de la Financial Times atrag atenţia asupra unor declaraţii făcute în urmă cu câteva zile de preşedintele Erdogan.

"I-am spus secretarului general NATO Jens Stoltenberg: «Sunteţi absenţi de la Marea Neagră, care aproape a devenit lac rusesc. Dacă nu se iau măsuri acum, istoria nu ne va ierta»", a declarat Recep Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comitetul militar NATO a atras atenţia în repetate rânduri în ultimele luni cu privire la strategia Rusiei de a limita accesul navelor şi al avioanelor militre în Marea Neagră. Potrivit Financial Times, Rusia planuieşte instalarea sistemelor de rachete Kalibr în zona Mării Negre, sisteme ce pot atinge ţinte în Egipt, Lituania, Italia, Austria şi Polonia, informează Mediafax.

"Strategia Rusiei este să exercite presiuni militare pentru a deschide fisuri mici în arhitectura de securitate a Europei. Iar Marea Neagră este cea mai mare fisură, este zona cea mai vulnerabilă. Rusia revine la jocul practicat în timpul Războiului Rece şi anterior, acela de a trata Marea Neagră ca un fel de lac rusesc", explică Jonathan Eyal, directorul Institutului Rusi, citat de Financial Times.

Atenţia NATO s-a îndreptat asupra activităţilor Rusiei din nord-estul Europei, în ciuda faptului că Marea Neagră este "pivotul în jocul geopolitic" al Rusiei, potrivit analistului.

"Începând din anul 2008, de la invazia rusă în Georgia, exact acest lucru s-a întâmplat. Iar mizele crizei din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, sunt tot despre Marea Neagră", subliniază Eyal.