Misterioasele pete întunecate din constelația Ofiucus, cea de-a 13-a zodie

Misterioasele pete întunecate din constelația Ofiucus, cea de-a 13-a zodie

Telescopul Observatorului european a surprins în acestă săptămână câteva imagini incredibile ale unei regiuni a Căii Lactee în care se află constelația Ofiucus, cea de-a 13-a zodie, scrie iflscience.com

Zonele de întuneric de pe bolta cerească înseamnă, în mod normal, absența stelelor. Dar când se întâmplă asta într-o zonă supraaglomerată, „petele” negre indică, de fapt, nori moleculari întunecați care împiedică trecerea luminii (către locul în care ne aflăm noi). Norul din imagine este cunoscut drept LDN1774 și, precum alți nori moleculari, este una din cele mai reci și mai izolate locuri din Universul cunoscut. Din aceste nebuloase vor lua naștere viitoarele generații de stele.

Cu toate că vechii astrologi ştiau de existenţa acestei constelaţii, nu au inclus-o în zodiac pentru că era "traversată" de Soare în numai 19 zile. Pe de altă parte, prezenţa ei ar fi contravenit concepţiei pe care aceştia o aveau despre numărul zodiilor, care trebuia să fie egal cu numărul lunilor anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici în prezent Ofiucus (purtătorul de șarpe) nu este o zodie recunoscută de astrologi la nivel internaţional, cu toate că în 1970, astrologul britanic Walter Berg a sugerat introducerea ei ca fiind cea de-a 13-a zodie.

Constelaţia Ofiucus este singura din zodiac inspirată de o persoană. Se pare că acesta se numea Imhotep şi a trăit în Egipt, în secolul 27 Î.Hr., fiind recunoscut pentru cunoştinţele vaste în medicină. Memoria lui Imhotep a fost păstrată vie timp de peste 2500 de ani atât de egipteni, cât şi de greci, acestuia fiindu-i atribuite de-a lungul timpului calităţile unui zeu.