Misterul megaliţilor de la STONEHENGE a fost eluciadat. Cercetătorii ŞTIU exact cine A MUTAT uriaşele structuri

Misterul megaliţilor de la STONEHENGE a fost eluciadat. Cercetătorii ŞTIU exact cine A MUTAT uriaşele structuri

Faimoasele structuri megalitice de la Stonehenge au fost aduse de gheţari, susţine o echipă de academicieni din Ţara Galilor, contrazicând astfel o echipă de cercetători londonezi care susţinea că uriaşele pietroaie au fost cărate de oameni.

În urmă cu doar câteva zile, o echipă de experţi de la University College London (UCL) susţinea că rezolvase enigma pietroaielor care ar fi fost excavate şi transportate din două locuri din Pembrokeshire. Arheologii şi geologii din UCL afirmau că locurile din care provin megaliţii ar fi, fără dubiu, Carn Goedog şi Craig Rhos-y-felin, ambele situate în Preseli Hills, din Ţara Galilor. Excavarea s-ar fi produs în urmă cu aproximativ 4000-5000 de ani, megaliţii fiind ulterior mutaţi şi aşezaţi, aşa cum se poate vedea şi în prezent, în comitatul Wiltshire.  

Teoria experţilor UCL este însă respinsă categoric de academicienii dr Brian John, dr Dyfed Elis-Gruffydd şi John Downes, care şi-au publicat propriile concluzii într-un ziar galez. “Nu există dovezi ale intervenţiei umane în niciunul din aspectele care îi fac pe arheologi aşa entuziaşti”, au scris aceştia. Tot ce a descoperit echipa UCL nu arată decât că megaliţii au ajuns la Stonehenge “pe cale naturală”, fără intervenţia omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faimoasele pietroaie au fost mutate nu de oameni, ci de gheţari care au “transportat” o grămadă de roci către Câmpia Salisbury (unde se află faimoasele structuri). În materialul cu pricina, dr Brian John şi colegii săi scriu că numeroase forme de relief şi sedimente au legătură cu o serie de evenimente produse în special în ultima eră glaciară, produsă în urmă cu 20.000 de ani, scrie telegraph.co.uk.  “Există dovezi substanţiale în sprijinul deplasării de către gheţari şi zero probe în favoarea teoriei care susţine că transportatorii au fost oamenii. (…) Crede că arheologii au fost atât de dornici să spună această poveste fabuloasă încât au ignorat sau au interpretat greşit probele pe care le-au avut în faţa ochilor”, au mai precizat cei trei academicieni.