MISTERUL ultimelor cutremure. Îi pândeşte pe români UN PERICOL MAJOR?

MISTERUL ultimelor cutremure. Îi pândeşte pe români UN PERICOL MAJOR?

Seismele din ultimele zile sunt normale şi nu prevestesc un cutremur de proporţii în viitorul apropiat, susţin experţii. Ca să pună probleme, acesta ar trebui să aibă peste 7 grade şi să se producă la suprafaţă.

Cutremurul de 5 grade pe scara Richter, care a avut loc în Vrancea, sâmbătă, la ora 21.28, cel mai puternic din acest an, ridică din nou suspiciuni cu privire la posibilitatea producerii unui seism catastrofal. Şi asta cu atât mai mult cu cât a fost precedat de un altul, de 4.8 grade, miercuri seara, iar anul trecut a mai avut loc un cutremur de 5,5 grade, cel mai intens din ultimii patru ani.

Deşi admit posibilitatea producerii unui cutremur de proporţii, la un moment dat, seismologii dau asigurări că Vrancea nu e suficient de "încărcată energetic" pentru un cutremur de peste 7 grade.

Explicaţia numărului mare

Ne puteți urmări și pe Google News

Seismul de sâmbătă seara s-a produs la o adâncime de 135 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului şi a fost resimţit în Capitală şi în mai multe oraşe, inclusiv la Chişinău. Acesta a fost urmat de alte trei replici, mai slabe. "Astfel de cutremure în jurul valorii 5 sunt normale pentru Vrancea, unde există un sistem de compresiune. Practic, se rup bucăţi de rocă, spun şi geologii. Aceste mici cutremure prevestesc, într- adevăr, unul mare, însă nimeni nu va putea şti data lui exactă. Cert e că, acum, Vrancea nu e suficient de încărcată energetic pentru un cutremur de peste 7 grade. Faptul că s-a simţit în Republica Moldova e normal, pentru că s-a produs la o adâncime mare", susţine Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP.

Creşterea numărului de seisme din ultimii ani se datorează exclusiv aparaturii performante. "Până acum câţiva ani, nu puteam detecta astfel de seisme, eram orbi". Specialiştii de la INFP au dezvoltat, printr-un proiect cu fonduri europene, un sistem special prin care pot anunţa instituţii de importanţă strategică cu 35 de secunde înainte de producerea unui cutremur de peste 7 grade.

Record de seisme în 2013

Anul trecut, în zona Vrancea s-au produs 58 de cutremure, dintre care nouă seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Cel mai mare dintre ele s-a produs în 6 octombrie şi a avut 5,5 grade pe scara Richter, resimţindu-se în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv peste Prut.

  • 21 noiembrie (4,4 grade)
  • 15 octombrie (4,7 grade)
  • 6 octombrie 2013 (5,5 grade)
  • 11 august (4,5 grade)
  • 28 iulie (4 grade)
  • 12 iulie (4,1 grade)
  • 20 iunie (4,2 grade)
  • 21 aprilie (4,2 grade)
  • 6 martie (4,2 grade)