Mitropolii, arhiepiscopii și episcopii, percheziționate pentru prima oară în ultimele decenii

Mitropolii, arhiepiscopii și episcopii, percheziționate pentru prima oară în ultimele decenii

Între 15 septembrie și 26 octombrie, DNA a oraganizat descinderi la prelați ortodocși din Oradea și Craiova și l-a pus sub învinuire pe Înaltpreasfi nțitul Teodosie Tomitanul

Între 15 septembrie și 26 octombrie, Biserica Ortodoxă Română a fost zguduită de 3 scandaluri cum nu a cunoscut în ultimii 26 de ani. Percheziții, învinuiri oficiale, toate vizând înalți prelați. Fiorul cătușelor care a atins pe rând mai toate domeniile de activitate pare să se apropie și de clerul BOR.

Deși e vorba de anchete fără aparentă legătură între ele, efectuate de servicii teritoriale care au propria autonomie, concentrarea dosarelor înaltelor fețe bisericești amintește de câteva „furtuni” ale DNA în alte domenii: vămi, spitale, fotbal, dosare declanșate simultan în mai multe zone din țară, dar vizând un anumit domeniu de activitate. E de ajuns să amintim cum, acum câteva luni, DNA a ridicat mai mulți directori de spitale sau cum, în urmă cu ceva ani, perchezițiile în vămi erau frecvente.

Oradea – primul palat eparhial percheziționat vreodată

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima anchetă care vizează un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române a căzut, ca un trăsnet, pe 15 septembrie, la Oradea. Serviciul Teritorial Oradea al DNA a anunțat că efectua mai multe percheziții la Episcopia Oradei și la Mănăstirea Izbuc. Procurorii au spus că ancheta vizează fapte de corupție comise în perioada 2014-2016.

Din cunoștințele mele era prima percheziție la o Episcopie ortodoxă, dar datele făcute publice au fost destul de sărăcăcioase, în ciuda faptului că era vorba de un eveniment deosebit.

Pe surse locale, presa bihoreană a spus că persoanele vizate ar fi Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradei, și preotul Mihail Tărău, starețul de la Izbuc.

Totuși, a doua zi, DNA și Episcopia aveau să anunțe că nimeni nu a fost chemat la audieri și că doar s-au ridicat documente de la ambele locații. Un amănunt interesant răzbate din comunicatul preoților: „Urmare a cercetărilor efectuate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, în data de 15 septembrie 2016, au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate, nu au fost ridicate obiecte şi nu au fost identificate valori sau sume de bani nejustificate.”

Adică s-au căutat bani nejustificați, dar nu s-au găsit. Bani se caută, de obicei, când se urmărește o infracțiune de corupție abia consumată.

Tot în presa locală a apărut imediat – ca informație de background – faptul că un preot local a făcut un denunț legat de vânzarea de funcții de paroh în zonă, Tărău fiind intermediarul. De remarcat faptul că vânzarea parohiilor – niciodată confirmată de vreo anchetă oficială – face deja parte din ”folclorul” urban, când vine vorba de șefii Bisericii.

Nimic nu s-a confirmat prin comunicate oficiale. De fapt, din 15 septembrie, nu s-a mai auzit nimic despre această anchetă.

Tomitanul – primul control judiciar pentru un ierarh

Pe 17 octombrie, Biserica Ortodoxă Română intră din nou pe fluxul știrilor. Înalt Preasfințitul Teodosie Tomitanul este chemat la Serviciul Teritorial Constanța al DNA și pus sub învinuire pentru mai multe fapte. Prima – de cel mai mare impact – este legată de ferma Arhiepiscopiei de la Nazarcea. Faptele – potrivit comunicatelor oficiale – sunt din perioada 2010- 2016, perioadă în care Arhiepiscopia a încasat bani europeni de la APIA, falsificând acte ca suprafață cultivată cu viță de vie să fie mai mare.

Mai mult, la dosar e conexată o altă faptă: primirea a 500 de euro de la un alt preot. În comunicat apare acuzația de luare de mită, dar la audieri se renunță la ea, înaltul prelat aducând probe că nu e vinovat. De remarcat că filmarea cu oferirea banilor, 500 de euro, e din primăvară, dar abia acum s-a transformat în învinuire.

Învinuirea lui Teodosie a produs câteva secvențe în premieră absolută pentru ortodoxie: primul prelat venit la ușa secției de poliție pentru formalitatea controlului judiciar și apoi apariția unui contestatar care l-a îmbrâncit.

S-a aflat că recalcitrantul e un fost preot, dat afară tocmai de Teodosie.

Praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

Miercuri, 26 octombrie, Serviciul Teritorial Craiova al DNA descinde la Mitropolia Olteniei. Conform surselor oficiale, se caută din nou acte, eventualele audieri ale unor învinuiți fiind amânate. Totuși, presa din zonă anunță că persoana vizată de anchetă este chiar Înaltpreasfințitul Irineu, mitropolitul Olteniei. Au trecut de atunci câteva zile, dar datele oficiale au întârziat să apară. În ziua perchezițiilor, Arhiepiscopia Craiovei a dat un comunicat bizar: „Referitor la ştirile vehiculate pe canalele mass media aducem precizarea că la Centrul Eparhial din Craiova nu se desfăşoară nici un control financiar sau de altă natură. Precizăm că astăzi îl prăznuim pe SF. Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Catedralei Mitropolitane şi al oraşului Craiova, de aceea indemnăm pe toţi credincioşii noştri să nu se lase influentaţi de astfel de dezinformări”.