Miza instabilității din estul Ucrainei: rezerve de gaze de șist de 3,6 trilioane de metri cubi

Miza instabilității din estul Ucrainei: rezerve de gaze de șist de 3,6 trilioane de metri cubi

Gazele de şist ar putea fi cheia pentru descifrarea dedesubturilor situaţiei din ultimele săptămâni, care au făcut ca localitatea Slaviansk să devină un punct fierbinte pe harta regiunii Doneţk, dezvăluie agenţia de presă ucraineană Unian, citând postul de televiziune local TSN.Tijdeni.

Jurnaliştii ucraineni au realizat o proprie anchetă cu privire la aşa-numitul “proiect Yuzovsky”, care chiar şi în Ucraina se discută cu jumătate de gură, pentru că ar implica resurse energetice de o amploare care ar fi în măsură “să schimbe harta energetică a lumii”, potrivit aceloraşi surse.

Circumstanţele ar releva că în Donbas nu se duce o luptă din raţiuni umaniste, pentru federalizare, în apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă sau patrioţilor slavi împotriva “juntei de la Kiev” şi a naţionaliştilor.

Toate acestea ar fi nişte imagini create în laboratoarele Kremlinului şi injectate în capetele locuitorilor din Doneţk pentru a ascunde adevăratul scop al operaţiunii speciale a Rusiei în regiunea din estul Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Slaviansk nu sunt nici întreprinderi importante, nici mine, nici unităţi militare şi nici instituţii de cercetare, scrie Unian, preluată de Agerpres. Cu toate acestea, el este situat chiar în centrul “proiectului Yuzovsky”, unde sunt concentrate zăcăminte ale celei mai moderne resurse energetice a secolului XXI - gazele de şist. Câmpul gigant de gaze de şist cuprinde o bună parte din teritoriul regiunii Doneţk şi al regiunii Harkov, potrivit anchetei citate de Unian.

Rezervele de gaze de şist de aici ar putea să schimbe fundamental sistemul energetic nu doar al Ucrainei, ci al întregii Europe, mai scrie aceeaşi agenţie ucraineană de presă, citând mai mulţi experţi.

“Conform celor mai recente date confirmate, americanii vorbesc de 3,6 trilioane de metri cubi, despre care spun că ştiu clar cum să-i extragă. Este un volum semnificativ, un volum mare, de aceea dacă Ucraina îşi va majora producţia cu 15-20 miliarde metri cubi de gaze, ea ar putea să devină exportator de gaze”, a declarat directorul general al Centrului de cercetare în domeniul energiei din Kiev, Oleksandr Harcenko.

Potrivit Unian, autorităţile centrale de la Kiev sunt implicate în acest proiect şi îşi aleg cuvintele cu prudenţă cu privire la perspectivele sale, dar şi aşa este vizibil viitorul beneficiu pentru Ucraina, consideră jurnaliştii ucraineni.

“Rezervele sunt destul de semnificative. Unele dintre cele mai mari din Europa. Conform estimărilor pe care le avem, am putea să majorăm cu 30%-40% propria producţie de gaze”, a declarat ministrul ucrainean al energiei Iuri Prodan.

Acordul cu privire la dezvoltarea câmpurilor de gaze de şist a fost semnat de preşedintele destituit Viktor Ianukovici, iar de toate aspectele s-a ocupat fostul ministru al energiei Eduard Staviţki. Fostul preşedinte şi anturajul său sperau să obţină profituri ilegale de miliarde de dolari de pe urma gazelor alternative. De aceea, niciunul dintre specialiştii fostului regim ucrainean care au fost implicaţi în acest proiect nu doresc să facă vreun comentariu. Păstrează tăcerea şi compania care urmează să se ocupe de extragerea gazelor.

În cazul zăcământului de la Slaviansk este vorba de compania olandeză Shell. La solicitarea jurnaliştilor ucraineni, aceasta a răspuns în mod formal, dar nu şi-a ascuns planurile de a investi în viitorul apropiat aproximativ 200 milioane de dolari pentru începerea lucrărilor. Pentru început vor fi forate 15 sonde, după cum indică Unian.

“Primele volume mici de gaz ar putea fi extrase chiar anul viitor. Este vorba totuşi de milioane metri cubi. Producţia industrială la scară largă s-ar putea profila peste 4-5 ani”, estimează preşedintele unei fundaţii energetice din Kiev, Oleksandr Todiiciuk.

În opinia jurnaliştilor ucraineni, Gazpromul s-ar fi speriat de perspectiva de a pierde Ucraina, ca pe unul din principalii beneficiari, mai ales că gaze de şist au fost descoperite şi în vestul fostei republici sovietice. Conform estimărilor Kievului, Ucraina s-ar situa pe locul patru în Europa după volumul rezervelor de gaze de şist. Această opinie nu este împărtăşită de foarte mulţi analişti de la Kiev, care consideră că Rusia ţinteşte cu mult mai mult decât neutralizarea gazelor de şist în Ucraina.