Miza reducerii gazelor rusești

Miza reducerii gazelor rusești

Gigantul Gazprom a diminuat în repetate rânduri, în această săptămână, livrările gazelor naturale către România. „Penalizările” cresc de la o zi la alta.

Reducerea anunţată, ieri, de Transgaz a fost de 15%, după ce miercuri volumul de gaze de import s-a redus cu 18%, iar în urmă cu o circa o săptămână gazele au fost reduse cu 13%.

„Principala explicație pentru reducerea de gaze naturale din partea Gazprom ar fi o reacție a Rusiei față de penalizările UE. Kremlinul arată ce se poate întâmpla la iarnă, momentan reducerea însemnând o uşoară ameninţare, mai ales după reducerea cu 45% a livrării de gaze naturale către Polonia”, a declarat pentru EVZ, Otilia Nuţu, specialist în politici de energie în cadrul Expert Forum.

Păcura, o soluție pentru această iarnă

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un scenariu în care Rusia va opri livrarea gazelor către UE începând din această iarnă, soluţiile României ar fi reducerea consumului marilor producători industriali şi înlocuirea gazelor cu păcură.

Astfel, România nu ar avea probleme, volumul gazelor naturale importate fiind mic. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, calmează spiritele, declarând că România poate rezista fără probleme şi fără gazele naturale ruseşti. „Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obișnuim cu astfel de situații generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Populaţia României a consumat doar 2% gaze din import în ultimul an, iar în industrie s-au consumat doar 5%. În anul 2013, România a consumat 11 miliarde de metri cubi de gaze. Din total, importurile venite pe filiera rusească au reprezentat mai puţin de un miliard de metri cubi.