Moartea unui Judecător SCHIMBĂ miza alegerilor prezidențiale din America

Moartea unui Judecător SCHIMBĂ miza alegerilor prezidențiale din America

Moartea unuia dintre cei mai conservatori judecători ai Curții Supreme a Statelor Unite, Antonin Scalia, poate înclina spre stânga balanța în acest for vital pentru politica americană, permițându-i lui Barack Obama să numească un al cincilea liberal din cei nouă membri.

Majoritatea conservatoare de 5 – 4 a Curții Supreme a blocat de curând proiectele ambițioase ale președintelui Obama în ceea ce privește schimbarea climatică și imigrația.

Judecătorul Antonin Scalia, în vârstă de 79 de ani, fusese numit de Ronald Reagan, în 1986. El a murit în somn sâmbătă, pe când se afla în West Texas pentru o vânătoare.

Barack Obama a avut numai cuvinte de laudă la adresa decedatului:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vreme de aproape 30 de ani, judecătorul Scalia a avut o prezență proeminentă în cadrul Curții.”

Șeful de la Casa Albă l-a numit pe Scalia „o extraordinară gândire judiciară” și „un spirit incisiv”.

Obama a mai afirmat că intenționează să numească un înlocuitor în intervalul legal, în ciuda apelurilor republicanilor de a aștepta până la alegerea viitorului președinte, la sfârșitul anului.

Președintele a subliniat:

„Este timp suficient pentru mine să fac aceasta, iar pentru Senat să-și îndeplinească responsabilitățile de a asigura acestei persoane o audiere corectă și un vot la timp.”

Născut în 1936, la Trenton, New Jersey, Antonin Scalia a fost primul american de origine italiană care a făcut parte din Curtea Supremă.

A fost unul dintre cei mai fervenți apărători ai „originalismului”, o filosofie legislativă conservatoare, care consideră că Constituția Statelor Unite are un conținut fixat o dată pentru totdeauna, care nu trebuie schimbat de-a lungul timpului.

În 2008, judecătorul Scalia a stabilit decizia într-un caz celebru, Districtul Columbia vs. Heller, reafirmând dreptul cetățenilor de a deține o armă.

De-a lungul întregii sale cariere, acest judecător foarte direct a fost un oponent vocal al avorturilor și al dreptului homosexualilor de a se căsători.

A sprijinit cu consecvență interesele cercurilor de afaceri și a fost un susținător convins al pedepsei cu moartea.

Era cunoscut pentru umorul său și pentru limbajul colorat: a numit inițiativele lui Obama în domeniul sănătății „matrapazlăcuri” și „apă de ploaie”.

Moartea lui Antonin Scalia schimbă dramatic datele semnificația prezidențiale de anul acesta. Abilitatea unui președinte de a influența Curtea Supremă pentru ani sau chiar decenii a fost unul dintre factorii importanți luați în considerație de votanți în alegerile prezidențiale.

Republicanii din Senatul Statelor Unite vor face tot ce vor putea pentru a-l împiedica pe Obama, căruia i-au mai rămas mai puțin de 11 luni de mandat, de a numi un succesor pentru Scalia, într-un complet care a fost puternic divizat între conservatori și liberali.

Dacă reușesc, conservatorii își vor putea păstra fragila majoritate de 5 – 4, dacă nu, Curtea Supremă, care se pronunță în probleme vitale, precum drepturilor homosexualilor, imigrație, reforma sănătății,  va balansa spre stânga.

Totuși, majoritatea conservatoare din Curtea Supremă nu a putut împiedica legalizarea căsătoriilor între homosexuali, pe 26 iunie 2015.

De notat că trei dintre cei opt judecători rămași au vârste peste 70 de ani.