Modificarea pe șest a Codului Penal a scos în stradă românii. „Fie noapte, fie zi, protestăm! Vrei să vii?“ | Proteste anti-Guvern

Modificarea pe șest a Codului Penal a scos în stradă românii. „Fie noapte, fie zi, protestăm! Vrei să vii?“ | Proteste anti-Guvern

Piața Victoriei din Capitală a devenit front comun pentru românii din toate colțurile țării. Gerul năprasnic nu le-a putut face față. Zeci de mii de oameni s-au strâns, din nou, aseară, să ceară demisia Guvernului

România fierbe la temperaturi cu mult sub zero grade, după ce Guvernul a modificat, pe șest, Codul Penal și Codul de procedură penală. Oamenii care spun că nu au vrut să fie părtași la modificările care favorizează politicienii certați cu legea au ieșit în stradă. Centrele marilor orașe au fost luate cu asalt, zeci de mii de oameni scandând împotriva Guvernului. Ieri, în Capitală, după ce în urmă cu două zile peste 20.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei, același scenariu s-a repetat. Au început să se adune încet- încet.

Îmbrăcați gros și cu termosul la subsuoară

Ne puteți urmări și pe Google News

Câteva zeci de persoane, urmate de alte sute, până când scuarul din fața Guvernului a devenit neîncăpător. Calmi, pașnici, echipați cu pancarte, îmbrăcați gros și cu termosul la subsuoară, protestatarii au început să scandeze împotriva schimbării Codurilor penale. Foarte mulți tineri erau ieri prezenți în fața Guvernului. La fiecare mașină care ieșea sau intra pe poarta Palatului Victoria, ce-i drept rare fiind aceste imagini, manifestanții fluierau și huiduiau. Printre cei strânși la protest s-a evidențiat și un grup de mămici, înfofolite în haine groase și cu pruncii lipiți de piept.

Acestea nu s-au gândit la răul pe care l-ar fi putut produce copiilor, dorința de a le oferi acestora un viitor le-a făcut să uite de frigul de afară: „Nu vrem să ne mai conducă odraslele comuniștilor, ci copiii noștri! Ne-am săturat! Vrem să ni-i creștem în România, dar nu mai dorim s-o facem sub conducerea acestor politicieni corupți și lipsiți de orice măsură a bunului-simț”.

Au primit supe și ceaiuri

Printre fluierăturile protestatarilor, un îndemn venit din partea unui tânăr care nu avea mai mult de 19 ani a amuțit întreaga Piață, dar a dat totodată și un imbold : „Fie noapte, fie zi, protestăm! Tu vrei să vii?“ Soarele începuse să se pitească în spatele blocurilor de pe Calea Victoriei, iar foamea începuse să pună monopol. Unii și-au scos sandvișurile din geantă, alții au comandat pizza, iar ceaiurile și supa caldă au fost din partea unor restaurante din zona. Asta sub ochii micșorați de oboseală ai unui jandarm, care s-a uitat la ceas și a „scos porumbelul“: „Mai am două ore și îmi vine schimbul. Abia aștept să plec dracului de aici, că nu mai suport“. Aseară, la ora 18.30, în fața Guvernului se adunaseră deja aproximativ 6.000 de oameni. Din cinci în cinci minute, pe fiecare dintre cele trei ieșiri de la metroul din Piața Victoriei, „se revărsau“ între 80-100 de persoane. Până la închiderea ediției, Piața Victoriei era arhiplină. Peste 30.000 de suflete strigau demisia.

Românii vor schimbarea Guvernului

Zeci de mii de oameni din mai multe orașe ale țării au ieșit în stradă pentru a protesta față de actele normative adoptate marți seară privind codurile penale și grațierea. Iași, Brașov, Timișoara și Bistrița-Năsăud sunt doar câteva din marile orașe unde oamenii au ieșit în stradă. Majoritatea celor care protestează sunt persoane cu vârste cuprinse între 20 și 45 ani, dar lor li s-au alăturat și bistrițeni în varstă, la fel de nemultumiți de deciziile luate de Executiv. „Dragnea nu uita, te așteaptă DNA“ sau „Trebuie să ieșim toți ca să scăpăm de mafioți. Jos Guvernul!“, sunt câteva din scandări.

Jandarmi din opt județe, mobilizați pentru apărarea Guvernului

Clădirea Guvernului României a devenit cel mai important dintre cele 243 de obiective deosebite păzite de Jandarmeria București. Pentru asigurarea siguranței Palatului Victoria, locul în care Guvernul Grindeanu a luat, marți seara, decizia promulgării ordonanțelor care modifică codurile penale și grațierea unor pedepse, au fost mobilizați câteva mii de jandarmi. În sprijinul celor din Capitală, erau gata să întervină grupările mobile din Ilfov și cele cinci județe învecinate Bucureștiului, dar și din județele Brașov și Constanța. Numeroase dubițe ale „masca ților” jandarmeriei se aflau parcate în curtea Parlamentului României. Marți, numărul forțelor de ordine a fost mai mic, surprinși fiind de amploarea și mobilizarea rapidă a protestatarilor. Oficiali din cadrul Jandarmeriei București susțin că sunt pregătite detașamente de intervenție în locurile în se adună protestatari, precum Piața Unirii, Piața Universității și Piața Victoriei. Jandarmeria Capitalei are la dispoziție în jur de 2.000 de oameni, ne-au dezvăluit surse din rândul luptătorilor, dintr-un total de circa 4.300, ceilalți asigurând paza obiectivelor ori sunt sunt în concedii. Reprezentanții Jandarmeri susțin că mobilizarea de forțe face parte din planul de intervenție care se activează de fiecare dată când sunt manifestări de stradă. (Petrișor Cană)

Profesorii vorbesc cu elevii despre proteste: „Actualitatea nu este interzisă în școli!”

Mișcările din stradă nu îi lasă indiferenți pe dascăli. Protestele sunt un subiect de interes și în școli, mai ales printre elevii mai mari care încearcă să își formeze o opinie cât mai corectă despre ce se întâmplă în țară. „În școli este interzisă doar politica de partid. Actualitatea este permisă. Elevii au nevoie să înțeleagă, din punct de vedere juridic, ce înseamnă o ordonanță sau o lege. Eu le povestesc la ora de dirigenție sau filosofie și logică despre sistemele politice, manipulare și așa mai departe. Am făcut asta și acum, o făceam și înainte. În schimb, nu am fost interesat de partide politice, nu am făcut parte din niciun partid și nu sunt partizan. Există un interes ridicat din partea elevilor. Aceștia pun întrebări și urmăresc tot ce se petrece. Văd la televizor, pe internet și în presă. E un subiect important pentru toți cei din societate. Eu sunt activ și în mediul online. Acolo am postări despre subiectele la zi, iar mulți dintre ei intră și îmi lasă like-uri sau comentarii.”, spune Florin Tudose, profesor la liceul „Benjamin Franklin” din București. În schimb, nu există deschidere în toate școlile.,,La mine în școală subiectul nu este discutat. Profesorii se tem să nu își facă probleme dacă abordează astfel de teme și ne îndeamnă să discutăm în afara orelor de curs despre proteste sau sisteme politice. Colegii mei sunt dornici să afle mai multe, indiferent că politica este interzisă în școli. Nu ne interesează despre PSD sau PNL sau orice alt partid, dar vrem să știm care este normalitatea și care sunt motivele care au determinat oamenii să iasă din case. Suntem martori la o noutate.Acasă, părinții ne povestesc despre revoluție sau simpatii politice. Uneori ar fi bine să existe voci neutre care să lămurească. Nu doar presa sau televiziunea sunt surse de informare.”, spune Denisa Maria, elevă în Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr”. (Gabriel Fereșteanu)

Cum se organizează protestul pe internet?

Internetul este spațiul în care sunt puse la punct toate detaliile cu referire la proteste. Aceștia își fixează locul de întâlnire, ora de începere a protestului, dar și reguli pe care toți participanții ar trebui să le respecte. Pentru protestul de miercuri seară, românii s-au mobilizat și au început să ofere locuri gratis în mașinile personale, în eventualitatea în care există doritori din alte orașe care vor să vină în Piața Victoriei. De asemenea, există locuri de cazare gratis pentru protestatarii din alte orașe, oferite de două hosteluri din București. Evenimentele de pe Facebook sunt create separat, pentru fiecare oraș, sub sloganul „JOS GUVERNUL-București”, „JOS GUVERNUL-Cluj” etc., iar informațiile se actualizează în timp real. (Gabriel Fereșteanu)