Momeala Executivului nu potolește Revolta Medicilor. „Nu semnăm contractele pentru gărzi până nu dați Ordinul de Guvern!” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Momeala Executivului nu potolește Revolta Medicilor. „Nu semnăm contractele pentru gărzi până nu dați Ordinul de Guvern!” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Promisiunea Guvernului că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 octombrie agită spiritele. Medicii nu vor să mai muncească gratis

Pe guvernanții actuali pare să-i lovească milostenia în weekend. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța sâmbătă, cu un aer victorios, că Guvernul României a decis că „crește plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pașilor legislativi este data de 1 octombrie”. Fără a preciza, însă, dacă aceste „plăți” vor include și sporurile aferente, mai ales cel de noapte care, deocamdată, au acceptat să-l plătească doar pentru garda obligatorie din contractul de muncă.

Același document stipulează că „majorările” vor însemna în jur de 100 de milioane de lei, bani care vor veni din eficientizarea sistemului sanitar, prin: „control mai strict al cheltuielilor”, „economii la scară națională”, „controlul prescripției de medicamente” etc. Toate acestea ar urma să facă obiectul unei ordonanțe, pe care guvernanții nu se grăbesc s-o dea. Că doar au timp până în octombrie!

Taie bani de la pacienți pentru a plăti medicii?

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne râd în față și se așteaptă să facem gărzi gratis. Ar trebui să semnăm contractele temporare doar dacă și toți membrii guvernului renunță la salariile lor până în octombrie!”, scrie un medic pe pagina de Facebook a grupului „Medici gata de grevă generală”.

„Alt pumn în gura medicilor! Adică o să folosim cârpe ca să facem pansamente? Cum putem să progresăm dacă banii pentru matetriale și aparatură sunt redirecționați către salarii?”, scrie un altul.

„Adică nu mai pot face tomografie unui pacient dacă vreau să iau banii pe muncă? Sau poate pentru hemostază pot folosi un tampon în loc de două? Asta e soluția Guvernului”, întreabă, revoltat, un altul.

„Nu-ți convine, nu te angajezi!”

Vlad Voiculescu a încercat să pluseze pe latura emoțională, în speranța că medicii se vor mulțumi cu osul aruncat, că nu vor căuta dedesubturile acestor declarații și că vor presta în continuare muncă neplătită. „Sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienți și de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”, enunța ministrul. I-a sărit în ajutor Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul de Interne. „Altă soluție nu există. Nu te obligă nimeni, dar dacă nu vrei să faci gardă, nu te angajezi în spitalele de urgență”, spunea el, la o emisiune a Digi24. Dar fără succes, pentru că medicii și reprezentanții lor n-au mușcat momeala. „În primul rând, nu credem nimic până nu văd scris negru pe alb. În al doilea rând, ar trebui să decelăm mesajul, să vedem cât înseamnă exact aceste plăți, în lei pe oră muncită în garda suplimentară. Abia după ce vom primi de la Ministerul Sănătății aceste calcule pe hârtie, le vom studia la Federație și în asociațiile care o compun, iar ulterior vom negocia!” atrage atenția dr. Florin Chirculescu, vicepreședinte al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Ghid de la Alianța Medicilor: Cum semnezi contractele pentru gărzile suplimentare

Dat fiind faptul că în multe dintre spitalele țării se pune presiune asupra medicilor pentru a semna contractele (CIM TP) în baza cărora vor fi plătite gărzile suplimentare, Alianța Medicilor, prin vocea vicepreședintelui ei, dr. Veronica Letiția Coriu, a compus un „ghid” privind „aspecte legislative obligatorii la încheierea acestora”. Pentru protecția medicilor, aceștia trebuie să aibă grijă la câteva aspecte.

În primul rând, trebuie să existe în prealabil o „decizie de încadrare salarială elaborată de RUNOS” pentru fiecare medic. „Se face cu precizarea că noul salariu de bază e conform grilei dumneavoastră de încadrare. De verificat cum sunteți încadrat (medic specialist/primar, gradații). Să fie semnat și dacă nu e corect aveți doar cinci zile la dispoziție să contestați la manager, din momentul semnării”, explică dr. Coriu. De asemenea, actul adițional la contractul de bază trebuie să „se încheie pe noul salariu conform Ordonanței OUG 20/2016, Anexa 1” (cea care a majorat salariile din sănătate, de la 1 august, n.r.).Altfel, „rămânem la salariul din 2009”, spune ea.

Totodată, vicepreședintele Alianței Medicilor arată că „CIM TP trebuie să aibă titlul: < Contractindividual de muncă pentrutimp parțial > și nu < Contract individualde muncă  > cum s-a primit la unele spitale”. De asemenea, pe ultima filă a contractului, fiecare medic ar trebuie să scrie: „Am luat la cunoștință și am următoarele obiecțiuni: 1. salarizarea gărzii să se facă raportat la salariul din OUG 20/2016, Anexa 1. 2. să se aplice sporurile de condiții deosebite și sporul de noapte de 25%”. Altfel, nu vor putea să-și câștige drepturile în instanță, dacă promisiunile guvernanților nu se adeveresc.