MOMENT ISTORIC. Pentru prima oară în România s-a sărbătorit ZIUA VETERANILOR. În toate garnizoanele din țară s-au tras clopotele în semn de RESPECT

MOMENT ISTORIC. Pentru prima oară în România s-a sărbătorit ZIUA VETERANILOR. În toate garnizoanele din țară s-au tras clopotele în semn de RESPECT

Un moment istoric a fost marcat, ieri, în București. Pentru prima oară, veteranii de război, din trecut și din prezent, au o zi de sărbătoare. Ziua Veteranilor a fost sărbătorită pentru prima dată în ţara noastră, printr-o ceremonie care a avut loc la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, situat în Parcul Tineretului, din București. Data de 11 noiembrie a fost aleasă în amintirea sublocotenentului (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi, căzut la datorie în Afganistan pe 11 noiembrie 2003 dar și pentru însemnătatea ei istorică: în 1918 se punea capăt Primului Război Mondial care a condus la crearea României Mari. Un moment emoționant a fost cel în care elevul Cornel Alexandrescu, în vârstă de 11 ani, fiul sublocotenentului post mortem Dragoş Traian Alexandrescu, a recitat poezia „Nu plânge, Maică Românie!”, poezie găsită în ranița unui tânăr soldat român căzut la datorie în bătăliile de pe muntele Sorica, în 1918. La ora 11.00 au fost trase clopotele în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare.

La începutul activităţii copii reprezentând Şcoala Gimnazială „Iancului”, Şcoala Gimnazială nr. 99 şi Şcoala Gimnazială „Mărţişor” au oferit cocarde reprezentând un bujor românesc, tuturor participanţilor la ceremonie. După momentul de reculegere pe care l-au ţinut în memoria celor căzuţi în teatrele de operaţii oficialităţile prezente au depus o coaroană de flori, iar mai mulţi veterani au fost înaintaţi în grad şi au primit distincţii, transmiteMinisterul Apărării Naționale. Printre cei prezenți s-au numărat ministrul Apărrii Naționale, Mircea Dușa, oficiali din conducerea Armatei Române dar și militarii din Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor de Război cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” (AMVVD). Și aceștia au adus un omagiu camarazilor care și-au pierdut viața sub drapelul României prin depunerea unei coroane la Monumentul eroilor căzuți în teatrele de operațiuni.

Copii de eroi

Ceremonia a continuat cu două poezii frumoase recitate de Cornel Alexandrescu, în vârstă de 11 ani, din Câmpulung Muscel, fiul sublocotenentului post mortem Dragoş Traian Alexandrescu şi, de Andreea Cosmina Marcu, în vârstă de 12 ani, din Piteşti, fiica sublocotenentului post mortem Aurel Marcu. Doi copii frumoşi care nu vor uita niciodată ce reprezintă această zi. Reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general locotenent în retragere Constantin Digulescu a adresat câteva cuvinte publicului prezent, iar la final i-a oferit o diplomă şi un cadou, din partea asociaţiei, plutonierului major Vasile Zbâncă, militarul rănit în Teatrul de Operaţii din Afganistan, în anul 2010. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul” şi a Muzicii Militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunoașterea oficială

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

IN MEMORIAM

Sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi a căzut la datorie în Afganistan pe 11 noiembrie 2003. Militarul român a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de război.