Monica Macovei IESE la ATAC: "Mai rămâne să ne întoarcem pe vremea în care dosarele erau decise la PSD"

Monica Macovei IESE la ATAC: "Mai rămâne să ne întoarcem pe vremea în care dosarele erau decise la PSD"

Monica Macovei susţine că fi "grav" dacă decizia Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict între Guvern şi Ministerul Public va duce la închiderea anchetei declinate de DNA la Parchetul General în legătură cu OUG 13/2017, adăugând că la fel de "grav" ar fi dacă decizia CCR va statua "o super-imunitate" pentru miniştri.

Monica Macovei consideră "un abuz" şi dacă ministrul Justiţiei ar face o analiză de dosare, pentru că acest fapt "contravine Constituţiei şi legii". 

"Mai rămâne să ne întoarcem pe vremea în care dosarele erau decise la PSD. Motivarea deciziei CCR aduce o premieră: o analiză directă şi concretă pe un act de anchetă al procurorilor. Este competentă CCR să facă acest lucru? Un judecător al Curţii, doamna Livia Stanciu, care a avut o opinie separată motivată, ne spune că CCR şi-a depăşit competenţele şi că CCR 'nu se poate substitui nici judecătorului de cameră preliminară (în a cărui competenţă intră verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală) şi nici instanţei de judecată' ", afirmă Macovei, potrivit Agerpres. 

În opinia ei, este "anormal" ca miniştrii să nu fie traşi la răspundere dacă au adoptat un act legislativ cu încălcarea legii. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Miniştrii nu pot primi o super-imunitate, ci trebuie să răspundă penal dacă au adoptat legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern cu încălcarea legii penale, dacă au comis un fals atunci când le-au adoptat, dacă, de exemplu, au sustras documente sau au primit mită. Sunt fapte ilegale care trebuie anchetate chiar dacă au fost făcute în contextul adoptării unui act normativ. De ce ar primi miniştrii o super-imunitate? Pentru că nici sustragerea de documente, nici distrugerea lor, nici faptele de corupţie comise cu ocazia adoptării unui act normativ nu înseamnă 'oportunitatea' adoptării acestuia", arată Macovei.