Moștenirea fabuloasă a familiei Jurcovan

Moștenirea fabuloasă a familiei Jurcovan

Muzeul Național al Țăranului Român vernisează joi, 12 martie, la ora 18:00 expoziția „Moștenirea”. Nu este o expoziție obișnuită. Este, mai degrabă, povestea moștenirii unei întregi lumi: frumusețea și autenticitatea satului Drăguș, din județul Brașov.

Expoziția se prezintă sub forma unei case vechi, stilizate, o construcție de lemn în care sunt încastrate elemente de arhitectură, vechi de aproape 150 de ani. Geamurile de la ferestre și uși sunt pictate cu icoane țărănești pe sticlă, de pictorul iconar Raluca Jurcovan.

Construcția este structurată în trei ateliere: atelierul țesătoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului – Dumitru Sofonea și atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan. În ateliere sunt expuse țesături, ștergare, straie, pieptare din satul Drăguș, icoane tradiționale pe sticlă, fotografii și obiecte specifice interioarelor țărănești.

„A existat un moment în care am descoperit… da, acestea sunt cuvintele potrivite, am descoperit că am primit o moștenire incredibilă… asta te face să crezi cu adevărat că nimic nu este întâmplător,” spune pictorul Raluca Jurcovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pictorul iconar Raluca Jurcovan are rădăcini adânci în poveste. Când era copil, bunicul  Gheorghe Jurcovan îi istorisea mereu despre Drăgușul natal… oamenii și locurile ocupau un loc special în sufletul lui. Și astăzi, Drăgușul este un sat etnografic care își mai păstrează tradițiile, în ciuda trecerii timpului. În anul 1929, sociologul Dimitrie Gusti realiza în satul Drăguș, împreună cu o întreagă echipă de cercetători, prima campanie monografică. Gusti a  imortalizat realitatea din Drăguș sub toate aspectele: viața socială, obiceiuri, ocupații, cutume, etnografie, tot. Astfel, Drăguș este singurul sat din România al cărui trecut a rămas pe peliculă.

„Echipa de monografiști a poposit în casa străbunicilor mei unde au și fost cazați. Rafira Jurcovan, străbunica mea – țesătoare renumită în sat și Dumitru Sofonea, tatăl fiului cu același nume, Dumitru Sofonea, cojocarul satului, au fost printre protagoniștii acestei cercetări ample realizate de Dimitrie Gusti în întregul sat”, spune pictorița. Apoi, Rafira Jurcovan și Dumitru Sofonea au fost invitați de nenumărate ori la Muzeul Satului, în București pentru a etala creațiile lor.

Ei au plecat demult din lumea acesta, dar urmașii continuă să creeze emoție și frumuseți. Despre păstrarea și continuarea moștenirii veți afla mai multe din filmul documentar realizat special pentru această expoziție în colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 12 aprilie 2015, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.