Moştenirea viitorului Parlament: Peste 1.000 de restanțe legislative

Moştenirea viitorului Parlament: Peste 1.000 de restanțe legislative

Noul Parlament care va fi ales pe 11 decembrie îşi va începe activitatea cu 1.164 de legi primite „moştenire” de la actualul Legislativ, printre care proiecte controversate şi beneficii pentru diferite categorii sociale

La Camera Deputaţilor se află 807 iniţiative legislative, dintre care 582 aşteaptă să fie dezbătute în comisiile de specialitate, iar 206 trebuie să primească un vot final în plenul Camerei. În circuitul legislativ de la Senat aşteaptă 357 de proiecte (163 în comisiile de specialitate, 70 încrise la vot final în plen, iar 124 au fost depuse ca iniţiative legislative).

Unul dintre cele mai controversate proiecte de pe rolul viitorului Parlament vizează definiţia familiei în Constituţie. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi, iar 3 milioane de români au semnat pentru schimbarea definiţiei astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017 şi la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017, precum şi majorarea pensiilor foştilor membri CAP la 500 de lei, sunt alte proiecte rămase pe rolul Parlamentului. Un alt proiect se referă la acordarea unei indemnizaţii lunare de 630 - 1000 lei pentru mamele cu minim trei copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viitorul legislativ trebuie să tranşeze şi legea care dezincriminează incombatibilitatea aleşilor locali care fac parte din AGA unor societăţi comerciale de interes local şi regional. Legea dării în plată trebuie refăcută după ce CCR a spus că este parţial neconstituţională. Parlamentul mai trebuie să pună în acord Codurile Penale cu peste 50 de decizii CCR de neconstituționalitate.

Ce face și cât câștigă un parlamentar

Numărul parlamentarilor va fi mai mic decât cel din actualul Legislativ. Dacă în 2012 au fost 588 de senatori și deputați, viitorul Parlament va avea 466. Principalele activități ale unui parlamentar sunt: inițierea, dezbaterea și votarea proiectelor legislative și ordonanțelor de Guvern. Parlamentarii mai investesc Guvernul, numesc șefii SRI și SIE, TVR, Avocatul Poporului și judecătorii CCR, printre alții. Un parlamentar este plătit cu 5.400 de lei pe lună. Președinții celor două Camere și membrii Biroului Permanent iau între 13 și 15.000 de lei. În plus, mai primesc 1.400 de lei pe lună pentru transport, 4.000 de lei pentru cazare și 10.000 de lei pentru birourile parlamentare.