Motivarea instanţei: Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, în arest la domiciliu pentru că au recunoscut faptele

Motivarea instanţei: Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, în arest la domiciliu pentru că au recunoscut faptele

Foştii manageri ai Spitalului “Sf. Ioan” din Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, au colaborat cu anchetatorii încă de la început şi au recunoscut că au luat mită în formă continuată, drept pentru care judecătorul i-a plasat în arest la domiciliu, potrivit motivării deciziei de la Tribunalul Bucureşti .

Decizia nu este definitivă, însă numai Alexandru Ciocâlteu a înţeles să o conteste mai departe, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care va lua în discuţie astăzi.

“Cu privire la inculpatul .... reţine că dacă sub aspect probator există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta este autorul faptei în legătură cu care este cercetat”, a reţinut judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, în documentul anonimizat.

Cu toate acestea, judecătoarea Elena Burlan Puşcaş a ţinut cont la pronunţarea deciziei de “existenţa unui loc de muncă aducător de venituri licite”, în ceea ce îl priveşte pe Alexandru Ciocâlteu. Totodată, judecătorul a reţinut că acesta se bucură de “un renume professional incontestabil” şi că are o stare de sănătate precară.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Coroborând aceste împrejurări de fapt cu circumstanţele vizând persoana inculpatului (…) raportata şi la conduita inculpatei .... faţă de aceleaşi fapte ( şi pentru care parchetul propune luarea unei măsuri mai blânde), dar care este apreciată ca o recunoaștere totală de către parchet, deşi în opinia instanței se poate vorbi dimpotrivă, despre o poziție de recunoaștere totală a inculpatului ....şi despre una parţială a inculpatei .... , nici unul dintre cei doi inculpaţi neîncercând să se sustragă de la cercetare ori urmărire penală, fără a nega gravitatea infracţiunilor de comiterea cărora sunt acuzaţi fiecare inculpate (…)judecătorul de drepturi si libertăţi investit cu prezenta cauză apreciază că măsura preventivă a arestului la domiciliu (…) este aptă pe de o parte a asigura bunul mers al activităţii de urmărire penală”, se arată în documentul citat.

Tribunalul București a respins vinerea trecută cererea DNA de arestare preventivă a lui Alexandru Ciocâlteu urmând ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de luare de mită. În arest la domiciliu va sta și Petruța Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic al aceluiași spital.

Cei doi au fost reținuți în data de 2 iunie de procurorii DNA, sub acuzația că au primit diverse sume de bani de la reprezentantul unei firme în schimbul încheierii și derulării unui contract cu Spitalul “Sf. Ioan”. În cursul anului 2008, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între spital și firma reprezentată de respectiva persoană, aceasta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea contractului. “Începând cu luna ianuarie 2009 până în august 2010, inculpata Lazăr Petruța a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei lunar, în total 480.000 lei, pentru a facilita încheierea și derularea contractului”, au reţinut procurorii.

Petruţa Lazăr a fost succedată în funcţie de medical Alexandru Ciocâlteu, preluând şi mita lunară pentru derularea contractului acesta cerând, însă, dublu. “La rândul său, i-a pretins aceleiași persoane și a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menționat, inclusiv semnarea de acte adiționale și efectuarea plăților, în total 2.880.000 lei. Banii au fost primiți de către Ciocâlteu Alexandru din februarie 2011 (scăzând cele 6 luni în care banii au fost primiți de inculpata Lazăr Petruța) până în noiembrie 2013 inclusiv. Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat persoanei că o parte din suma de bani o va remite lui Lazăr Petruța, aceasta ocupând în acel moment funcția de director economic”, precizează anchetatorii.