Editura Evenimentul si Capital

Motivul pentru care IMM-urile fug de carduri

14-06/fisc_1-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 1045 Vizualizari

Pentru că nu cunosc facilitățile plății cu cardul, dar și din dorința de a ascunde banii de fisc, IMM-urile plătesc cu banul jos, în patru din cinci cazuri.

Încercarea statului de a limita plățile cu bani gheață, principala sursă de evaziune, se izbește de o meteahnă veche a românilor: plata cash. Chiar și micii patroni plătesc cash în 80% din cazuri, potrivit unui studiu realizat de Visa România.

Obișnuința...

„La noi este încă o cultură puternică pentru cash. Să nu uităm că în multe orașe din provincie, de cum încasează banii pe card, posesorii merg la bancomate să îi scoată. De aceea, multe IMM-uri încă nu plătesc cu cardul. Cu toate acestea, putem observa de la an la an creșteri impresionante pe acest segment”, a comentat pentru EVZ analistul economic Aurelian Dochia.

Cătălin Crețu, director regional România și Croația al Visa, spune că majoritatea cardurilor sunt utilizate de firme pentru retragerea de bani și nu pentru plăți. Multe plăți realizate de IMM-uri au valori mici, de aceea nu se utilizează cardul. „Nu este vorba de plățile curente către furnizori, pentru care IMM-urile folosesc ordine de plată”, spune Aurelian Dochia.

...și teama de fisc

În ultimul timp, și criza a avut un cuvânt de spus. Din cauza nevoii acute de bani la buget, fiscul a devenit foarte activ în recuperarea debitelor. De teamă că ANAF le-ar putea popri conturile, multe firme cu datorii la stat s-au grăbit să le golească. Au preferat să păstreze banii „la purtător” și au plătit cu banul jos. „Sunt multe cazuri în care firmele s-au trezit cu conturile golite, din cauza datoriilor pe care le aveau la stat și care au fost recuperate de fisc”, a comentat Dochia.

Facilități de la stat

Însă nici autoritățile, nici băncile nu au apelat la mijloace de încurajare a plăților cu cardul, ca în alte țări, deși ar fi eliminat astfel o sursă importantă de evaziune. „Multe state percep cote mai reduse de TVA pentru plăți cu cardul, ceea ce nu este cazul la noi”, a mai comentat analistul citat.

De asemenea, dacă băncile ar veni cu oferte atractive, prin care clienții să scutească timp și bani, mai multe IMM-uri ar migra spre plata cu cardul, spune Dochia.

Limite pentru tranzacții

Autoritățile au aprobat recent o reglementare prin care plățile în numerar între persoane fizice sau juridice au fost limitate la 10.000 de lei zilnic. Însă și pentru plățile cu cardul băncile fixează limite. Se pot efectua un număr limitat de tranzacții, plafonul fiind de câteva zeci de mii de lei zilnic. „Sunt limite instituite pentru protecția clienților, în cazul în care se fură cardul. Plafoanele pot fi ușor mărite, negociind cu banca”, spune Aurelian Dochia.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro