Mult zgomot pentru nimic. Tudorel Toader: „Nu este oportună revocarea lui Lazăr şi Kovesi”

Mult zgomot pentru nimic. Tudorel Toader: „Nu este oportună revocarea lui Lazăr şi Kovesi”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ţinut să precizeze că a făcut evaluarea personal, fără ingerinţe sau presiuni, fără să verifi ce în niciun fel soluţii din dosare

Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar cele două instituţii vor fi atent monitorizate în următoare perioadă. Anunţul a fost făcut în urma unui adevărat spectacol de teatru, un monolog de 45 de minute, în care tensiunea creştea de la un minut la altul. Toader a arătat că reperele în realizarea evaluării au fost informările pe care le-a solicitat celor două instituţii, dar şi şefilor celor două parchete.

„DNA a făcut derapaje”

El a mai adăugat, înainte de a anunţa concluziile evaluării, că vizita ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, la ministerul Justiţiei a fost o coincidenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor, oportunităţii, legalităţii, constituţionalităţii procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG”, a declarat Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei a catalogat drept derapaje ancheta pornită de DNA în ceea ce priveşte OUG 13. Tudorel Toader a ţinut să precizeze că a făcut evaluarea personal, fără ingerinţe sau presiuni, fără să verifice în niciun fel soluţii din dosare.

„Am făcut evaluarea personal, fără ingerinţe, fără presiuni”, a mai spus ministrul Justiţiei. Potrivit acestuia, fiecare instituţie trebuie să îşi respecte competenţele.

Bătălia DNA - Guvern a produs până acum doar două victime: OUG 13 și Florin Iordache

Ideea de a evalua activitatea celor doi procurori a început în momentul în care DNA a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la felul în care a fost făcută atât de controversata OUG 13. Concret, DNA s-a sesizat după ce un apropiat al Monicăi Macovei, Mihai Polițeanu, a depus la DNA o sesizare cu privire la felul în care a fost redactată Ordonanța 13.

FOTO: Laura Codruța Kovesi, raport de activitate FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Imediat ce sesizarea a fost trimisă, pe email, Polițeanu a fost chemat la DNA pentru câteva detalii care îi scăpaseră. Din acel moment, 1 februarie, a început vârtejul. Procurorii DNA au demarat audierile. În acestă cauză au fost audiați, ca martori, magistrații și foștii secretari de stat, Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală. Ancheta îi viza pe fostul ministru al Justiție, proaspăt demisionar, Florin Iordache și, în susbsidiar, pe premierul Sorin Grindeanu.

Deschiderea dosarului nu avea temei legal

Într-un interviu acordat italienilor de la Republica, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că România este în pericol pentru că OUG 13 fusese adoptată, publicată în Monitorul Oficial și apoi abrogată. „Pericolul există și nu a trecut”, spunea acesta. În contradicție, juriști de marcă, contactați de Evenimentul Zilei, susțineau că actul de deschidere a dosarului nu are temei legal și încalcă Constituția țării iar cei care au deschis dosarul, respectiv procurorii DNA, pot fi acuzați de abuz de drept. Totodată, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în 22 martie, în cadrul dezbaterii privind starea Democrației și Justiției în România din cadrul Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, că a existat o problemă de inabilitate a Guvernului României în adoptarea OUG 13, dar ceea ce a făcut Direcția Naținală Anticorupție (DNA) prin anchetarea miniștrilor e foarte grav, lucru certificat de Curtea Constituțională.

CCR: „Ministerul Public și DNA nu au competența de a desfășura o anchetă”

Mai mult, Curtea Consti tuțională consfințea, în 27 februarie, în „decizia prin care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - DNA și Guvern”, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 „nu intra în competența procurorilor”. Asta deoarece aceștia nu pot face cercetări privind oportunitatea și legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Acuzațiile stabilite de DNA în ancheta privind OUG 13 sunt:

● Favorizare a făptuitorului;

● Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului;

● Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;

● Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; ● Fals intelectual.