”Mulți medici, atunci când își operează rudele sau prietenii, iau dezifectanții direct de la un producător serios și nu folosesc substanțele din spitale”

”Mulți medici, atunci când își operează rudele sau prietenii, iau dezifectanții direct de la un producător serios și nu folosesc substanțele din spitale”

O sursă a Serviciului Român de Informații a facut public un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014. În document, un medic epidemiolog detalia trucarea unei licitații la Spitalul Județean, unde a câștigat distribuitorul celui mai mare producător din lume, francezii de la Anios. Vreme de opt ani, epidemiologul a explicat ofițerilor SRI cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile, potrivit tolo.ro.

"Bacteriile tratate cu substanțe slabe capătă imunitate și o transmit generației viitoare de bacterii", spune alt medic, de la „Sf. Pantelimon". Doctorul susține că la secția ATI de la „Sf. Pantelimon" rata mortalității în weekend a ajuns la 40%.

"Am făcut informări despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți folosiți în spitale", susţine SRI.

În același timp, la spitalul SRI o altă firmă câștigă licitațiile, dar conducerea spitalului semnează cu Hexi Pharma 63 de încredințări directe. Miniștrii Sănătății neagă însă că au primit astfel de informări de la Serviciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete", a spus doctorul epidemiolog.

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014. În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

Alexandru Vîrgolici, patronul de  GB Indco, unicul importator al produselor Anios, a fost intervievat de jurnaliștii care au dezvăluit diluările și licitațiile trucate din sistemul sanitar:

Vîrgolici spune că nu poate garanta pentru pentru comportamentul distribuitorilor săi. Ce or fi făcut ei în licitații îi privește! Dar pentru produsele Anios garantează.

”De ce Comisia de Biocide nu ne-a arătat testele lui Hexi? Și, apropo de laborator, există într-adevăr și în străinătate laboratoare cu o reputație ”că-ți dau ce vrei”. Dar în nici un caz Anios.  (…) În Cehia, de pildă. Dacă veți cere unui neamț sau unui franțuz să țină cont de un laborator anume din Cehia îți va spune să treci cu discuția mai departe. (…) Apropo de spitale, știți probabil că există mulți medici care atunci cînd își operează prietenii iau dezifectanții direct de la un producător serios și nu folosesc substanțele din spitale. (…) Am amici care vin la mine și pleacă la operație cu punga de antiseptice de la noi”, dezvăluie Vîrgolici.

Ce a găsit Anios, în propriul laborator la produsul Hexi Pharma?

„Francezii au depistat o diluare foarte mare a substanțelor active din Thor. Chiar o diluare de două cifre pentru una dintre substanțe”, spune cineva din industrie.

Cât de mare? „Chiar mai mare decât ați descoperit voi în 2016 la ICECHIM”. Două cifre înseamnă mai mare ca zece. Atât de mare? ”Da, atât de mare!”.

Așadar, se știa! Se știa încă de acum cîțiva ani despre diluare și despre alte abateri majore.

”Ceea ce a descoperit Anios la produsele Hexi a fost nu doar o diluare, ci și o formulă diferită față de etichetă și avizul dat de Comisia de Biocide”

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. Mai multe detalii tolo.ro